З 1 січня 2024 року в Україні набирає чинності нова форма податкової декларації, що стосується доходів та майнового становища громадян.

Ця змінена процедура обумовлена ​​запровадженням наказу Міністерства фінансів від 28 серпня 2023 року №467. Інформацію про це передала Державна податкова служба.

По суті, нова форма декларації запроваджує зміни для фізичних осіб-підприємців, які не обрали спрощену систему оподаткування. Тепер вони повинні вказувати свої податкові зобов'язання щодо доходів, отриманих від власності, оренди або іншого використання земельних ділянок, включаючи випадки, коли ці ділянки відносяться до сільськогосподарських угідь.

Важливо зазначити, що сплата податку при визначенні мінімального податкового зобов'язання фізичними особами-підприємцями (за винятком тих, хто вибрав спрощену систему оподаткування), тепер здійснюється з використанням коду "11010500 - податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування"

Додатково змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету.

Це пов'язано із використанням права на податкову знижку за видатками, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України. Проте слід зазначити, що зміни не стосуються певних витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації).

Читайте також: