Новий законопроект про мобілізацію в Україні викликав дискусію через становище, направлене на те, щоб ухилянти від призову не могли розпоряджатися власними коштами.

Економіст Олег Пендзін припускає, що ця норма може включати блокування рахунків за несплату штрафів.

Про це пише «УНІАН»

За словами Пендзіна, ТЦК може мати повноваження призначати штрафи без адміністративних протоколів, а несплата цих штрафів у встановлений термін може спричинити автоматичне включення до Єдиного реєстру боржників.

Потрапивши до реєстру, виконавча служба може вжити заходів, включаючи можливе блокування рахунків та обмеження на розпорядження майном.

"Я вважаю, що коли дійде до обговорення, то вони пояснять, про що йдеться. ТЦК матимуть повноваження без оформлення адмінпротоколу виписувати штраф. Не сплачений протягом встановленого законодавством терміну штраф, автоматично вносить порушника до Єдиного реєстру боржників", - зазначив експерт.

Пропонований механізм, зважаючи на все, передбачає видачу повісток в електронному вигляді, накладення штрафів за недотримання вимог та звернення до реєстру боржників, якщо штрафи залишаються неоплаченими.

Хоча Пензін визнає потенційну стурбованість щодо конституційності таких заходів, він вважає, що це спосіб забезпечити дотримання мобілізаційних зусиль.

"Тобто вони хочуть надсилати людині повістку електронною поштою. Людина не з'явилася у встановлений термін (у ТЦК – УНІАН), на неї наклали штраф у розмірі кількох тисяч гривень. Не знаю які вони визначать терміни погашення. Якщо штраф не сплачено, людина потрапляє до реєстру боржників. Якщо людина потрапляє до цього реєстру, щодо нього починає роботу виконавча служба, яка може заблокувати рахунки, заборонити розпоряджатися майном. Тобто хочуть зробити такий механізм", - вважає Пендзін.

Варто зазначити, що остаточна версія законопроекту може зазнати змін під час законодавчого процесу. Більш широкий контекст включає дискусії навколо заходів щодо посилення мобілізації, включаючи поправки до військового законодавства, для посилення відповідальності за військові злочини.

Одна із запропонованих норм передбачає, що українські чоловіки віком від 18 до 60 років за кордоном можуть зіткнутися з обмеженнями на отримання паспортів та консульських послуг без документів військового обліку.

Читайте також:

У поліції вже зробили заяву щодо гучної мобілізації українців за новими правилами. Що потрібно знати

Вам впхнули мотлох на колесах: як дізнатися, що у машини був скручений пробіг

Навіть інвалідів відправлять на війну: в Україні хочуть розширити список хвороб, з якими можуть призвати до ЗСУ