Наукові дослідження давно показали, що Земля обертається навколо своєї осі з приблизною швидкістю 1674 км/год у бік схід. Хоча цей рух планети не відчувається мешканцями через рівну швидкість руху всіх її елементів.

Як пише "РSM", вчені провели експериментальні розрахунки, щоб зрозуміти, як би вплинуло раптове або поступове уповільнення Землі. Ось яких ймовірних сценаріїв вони дійшли.

У разі такої події люди та предмети отримали б різкий поштовх. За законами інерції Ньютона, все почало б рухатися на схід з тією ж швидкістю. Така різка зміна швидкості могла б призвести до катастрофічних наслідків життя Землі.

Ефект цього прискорення був би помітний і поверхні води. Джозеф Леві, вчений з Університету Колгейт, припустив, що перед ударом по поверхні океану було видно, як водні маси хаотично рухаються.

Попри міцність матеріалів Землі в стислому стані, вони стали б вкрай вразливими під час розтягування. Леві вказав на те, що сила інерції, що призводить до землетрусів після такої події, могла б зруйнувати багато споруд.

Смішно, що в Антарктиді могли б залишитися лише легкі травми після такої катастрофічної події. Це з тим, що з полюсів швидкість обертання Землі мінімальна. Однак для відчуття подібних наслідків потрібно було б бути близько до 89,9 градуса широти, і в цьому випадку наслідки були б схожі на простий випадковий поштовх.

Що було б, якби зупинилася Земля?

Уявіть, що Земля сповільнює своє обертання не миттєво, а поступово. Леві заявив, що в реальному житті таке раптове припинення обертання в природі неможливе. Проте, навіть поступове уповільнення може призвести до серйозних наслідків, особливо щодо зв'язку з Сонцем.

Вчений підкреслив, що якби Земля уповільнювала своє обертання, половина планети тривалий час залишалася б у постійній тіні, тоді як інша половина перебувала б у постійному світлі. Це призвело б до екстремальних кліматичних умов обох половин планети.

За умови, що життя змогло б адаптуватися, «добу» могли б розтягуватися на пів року, і дні стали б набагато довшими. Тривала дія сонячних променів могла б викликати посуху та зміни клімату, що призводять до катастрофічних наслідків.

Регіони ближче до полюсів могли б запропонувати більш сприятливі умови через менш інтенсивне сонячне світло, але життя в цих районах стало б значно складнішим.

Також варто врахувати, що така зміна в режимі обертання ускладнила б прогноз погодних умов, оскільки різниця в температурі між днями і ночами стала б набагато більшою.

Попри те, що Земля трохи сповільнюється через вплив Місяця, ця зміна відбувається дуже повільно. За даними NASA, планета втрачає всього 2,3 мілісекунди століття за століттям через гравітацію Місяця.

Проте з урахуванням розмірів Землі та Місяця малоймовірно, що Місяць коли-небудь зупинить Землю повністю, враховуючи набагато більший кутовий момент планети.

Читайте також:

Через 500 мільйонів років тому: вчені виявили причину масового вимирання на Землі

Вчені б'ють на сполох: Земля зіткнеться відразу з п'ятьма кліматичними катастрофами