21 грудня у кількох німецьких виданнях вийшло інтерв'ю міністра оборони України Рустема Умерова, у якому є кілька фраз щодо планів призову українців за кордоном. Після цього влада Естонії заявила, що готова видати Києву військовозобов'язаних українців.

Ні для кого не є секретом, що Естонія з першого дня війни допомагає українцям. Так, наприклад, зараз під тимчасовим захистом в Естонії перебуває близько 36 тисяч українських військових біженців. При цьому якщо вірити владі Естонії, то в країні також проживає близько 7500 громадян України призовного віку. Адже всі ці люди зараз потрібні на фронті.

От і не дивно, що естонський міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс заявив в ефірі Естонського національного телерадіомовлення (ERR), що за необхідності Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян.

"Якщо це потрібно Україні, Естонія може зайнятися пошуком цих людей та видачею їх Україні. Загалом ми знаємо, де ці люди перебувають, чим займаються. Більшість ходить на роботу, має місце проживання в Естонії», - сказав міністр.

За словами міністра, відповідно до міжнародного права Україна не має можливості мобілізувати українців, які проживають в Естонії, оскільки для цього потрібна угода між державами. Саме тому глава МВС має намір найближчим часом офіційно запропонувати українській владі укласти угоду між Естонією та Україною, яка дозволяє видавати військовозобов'язаних.

"Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір та допомогти Україні. Ми готові сприяти в доставці цих людей з Естонії до України, якщо вони цього потребують”, – додав міністр внутрішніх справ.

Зазначимо, що поки що Україна не зверталася до уряду Естонії щодо можливого сприяння у виконанні планів щодо заклику резервістів до Збройних сил України. Про це раніше заявляв начальник Департаменту прикордонної та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Янек Мягі.

"Ми обговорювали це питання з послом України, і Україна нас (Міністерство внутрішніх справ) про це не просила. Україна поки що не має законних підстав запитувати нас про видачу зазначених громадян, як і ми не маємо підстав їх видавати”, – сказав Янек Мягі.

Читайте також:

Церковне свято 24 грудня: у цей день краще триматися від друзів подалі

Відомий український телеведучий поїхав на саміт до Європи і тепер не хоче повертатися в Україну.

Його забороняли продавати простим радянським громадянам: як виглядав рідкісний український позашляховик ЛуАЗ

Вже навіть Шойгу молився: росіяни терміново перекрили Кримський міст, чекаючи найпотужніших ударів.