Коли 24 лютого 2022 року Росія брутально напала на Україну, Президент Володимир Зеленський підписав закони про введення в країні військового стану та загальної мобілізації. Саме тому зараз чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Однак, деякі мають право на відстрочку від мобілізації.

Так, наприклад, відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" люди з інвалідністю ІІІ групи не підлягають мобілізації. Вони можуть піти до армії лише, якщо самі цього захочуть.

А також відстрочку від мобілізації може отримати чоловік, який має батьків з інвалідністю. Про всі нюанси такого випадку розповів адвокат Андрій Межирицький.

І справді, інвалідність родичів є однією з підстав отримання відстрочки від мобілізації у воєнний час. Однак, згідно з останніми змінами в законодавстві про мобілізацію, право на відстрочку у зв'язку з наявністю одного з батьків – інваліда І або ІІ групи виникає лише у разі відсутності інших працездатних осіб, зобов'язаних відповідно до закону їх утримувати.

Про це йдеться в абзаці 11 ст. 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку".

важливо!

  • Слід зазначити, що не потрібно плутати поняття "догляд" і "зміст". "Догляд" за особою, яка її потребує, у тому числі за родичем-інвалідом є самостійною підставою для надання відстрочки. А "зміст" — це лише надання матеріальної допомоги родичу-інваліду.

Коло таких осіб, на які покладається обов'язок утримання, визначається Сімейним кодексом України. Це дружина/чоловік (стаття 75 Кодексу), за певних обставин батьки (стаття 198 Кодексу) та повнолітня дочка/син (стаття 202 Кодексу).

Отже дружина такого чоловіка не належить до кола осіб, на яких законом може бути покладено обов'язок утримувати його батьків.

Адвокат радить у такому разі звертатися до органів соціального захисту для встановлення факту здійснення догляду та надання відповідного Акту. При цьому слід вимагати Акт здійснення догляду за кордон, навіть якщо чоловік не збирається нікуди їхати.

"За наявності такого Акту у ТЦК не виникне жодних питань, що саме ви здійснюєте догляд за батьком – інвалідом, а отже маєте право на відстрочку від мобілізації", – пояснив він.

У разі виклику до ТЦК слід надати:

  • паспорт (військовозобов'язаного та батька);
  • свідоцтво про народження;
  • пенсійне посвідчення;
  • довідку МСЕК;
  • вищезгаданий акт.

До речі, дуже часто крім акта з догляду, військкомати вимагають у військовослужбовців, які мають близьких родичів-інвалідів, витяг з реєстру актів цивільного стану про відсутність працездатних дітей в особи з інвалідністю.

Представники Генштабу запевняють, що якщо громадянин звернеться до РАГСу та запитає про народження дітей у шлюбі, то він таку інформацію отримає.

Читайте також:

Колишній полковник російської розвідки готовий здати Путіна: розповість і про вторгнення в Україну, і про дітей, і про розстріли

Українцям розповіли, чим відрізняється мобілізація у містах від мобілізації у селах

У британській розвідці розповіли про зброю, якою всіх залякував Путін: вона не добиває до України

Квиток в один кінець: названо причину, через яку Путін роздає російські паспорти жителям Молдови, Білорусі та Казахстану