В Україні діють закони, які передбачають можливість утримання до половини пенсії у людей похилого віку.

Це відбувається, якщо їм із якихось причин доводиться виплачувати певні суми грошей відповідно до судових рішень чи інших юридичних документів. Ці утримання можуть становити до 50% від загальної суми пенсії та можуть бути пов'язані з різними видами стягнень.

Однією з основних причин утримання є необхідність сплати аліментів, тобто. коштів утримання членів сім'ї.

Також пенсіонери можуть втратити частину своєї пенсії через відшкодування збитків, спричинених крадіжкою майна підприємств та організацій. Важливо зазначити, що утримання також можуть бути пов'язані з відшкодуванням збитків, завданих фізичним ушкодженням або здоров'ю, а також у разі смерті потерпілого.

Розмір утримання обчислюється як відсоток загальної суми пенсії, й у найчастіше він обмежений 50%.

Водночас утримання за іншими видами стягнень не може перевищувати 20% від пенсії.

Пенсіонери зобов'язані повідомляти органи Пенсійного фонду про будь-які обставини, які можуть вплинути на розмір та виплату їхньої пенсії, таких як пристрій на роботу, звільнення, реєстрація або зняття з обліку як фізичної особи-підприємця.

Якщо пенсіонеру надмірно виплачено кошти через його дії або надання недостовірної інформації, він зобов'язаний повернути їх добровільно або за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду, а також у судовому порядку.

Читайте також: