Ніхто не заперечуватиме, що дуже складно уявити собі українську кухню без капусти. Ще б пак, капусту використовують для салатів і борщів, смажать, тушкують, готують голубці, вареники та пироги з капустою. А ще в Україні дуже люблять узимку похрумтіти квашеною капустою. Ось тільки останнім часом ціни на капусту стрімко зростають.

Так станом на 13 грудня ціна на білокачанну капусту вже зросла до 8-12 грн/кг ($0,22-0,32/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Учасники ринку повідомили, що власники якісної капусти воліють утримуватися від продажу, сподіваючись на подальше зростання цін у цьому сегменті.

Серед причин зростання цін на капусту стало загальне скорочення пропозиції цієї продукції на українському ринку, що є наслідком стримування продажів місцевими фермерами. Фермери вже практично розпродали запаси некондиційної капусти, а якісний товар планують залишити на зберіганні щонайменше до середини січня.

"Підставою для подорожчання білокачанної капусти стало загальне скорочення пропозиції цієї продукції на українському ринку, що, у свою чергу, є наслідком заборони продажу місцевими фермерами. Запаси некондиційної, підмороженої капусти фермери практично розпродали, а якісний товар виробники вважають за краще залишати на зберіганні щонайменше до середини січня”, - повідомляють аналітики.

Аналітики наголосили, що зараз ціна на капусту в Україні вже в середньому на 55% вища, ніж за аналогічний період минулого року.

До речі, також в Україні дорожчає картопля. Так, збільшення попиту дозволило українським фермерам вкотре підвищити ціни на цей овоч. На сьогоднішній день картопля надходить на ринок по 12-16 грн/кг, що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Читайте також:

Продається на будь-якому ринку: що потрібно додати в квашену капусту, щоб вона була по-справжньому хрумкою

Обов'язково зробіть його із квашеною капустою: рецепт вінегрету, від якого неможливо відмовитися

Вона не перетвориться на "соплі": як правильно приготувати квашену капусту, щоб вона була хрумкою усю зиму