Міністерство соціальної політики ухвалило рішення про припинення фінансової допомоги для широкого кола внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які наразі отримують таку підтримку.

З початку лютого 2024 року допомога надаватиметься лише певній категорії українців. Ця група включає в себе тих громадян, які стикаються з труднощами у працевлаштуванні через неможливість відправити своїх дітей до дитячих садків та шкіл.

Раніше щомісячні виплати становили 2 тис. гривень для дорослих та 3 тис. гривень для дітей та українців з інвалідністю. Ця форма підтримки триватиме лише до 1 лютого 2024 року. У запропонованому рішенні передбачено продовження фінансової допомоги для сімей з дітьми, особами з інвалідністю та тими, хто проживає у зонах активних чи можливих бойових дій та не в змозі віддати своїх дітей до навчальних закладів.

Основний момент полягає в тому, що в таких районах переважна більшість шкіл функціонує в онлайн-режимі, що суттєво обмежує можливості працездатних членів сімей.

У зв'язку з цим пропонується продовжити виплати для внутрішньо переміщених осіб пенсійного віку та тих ВПО, які не можуть працевлаштуватися за об'єктивними обставинами.

Одночасно з цим пропонується надання важливих соціальних послуг, насамперед послуг з догляду за дітьми, такі як послуги "муніципальної няні". Такий підхід спрямований на підтримку сімей у важких умовах, де доступ до освітніх закладів обмежений.

На додаток до цього запропоновано серйозне переглянути можливості надання допомоги незаможним.

Метою цієї ініціативи є активізація використання фінансової підтримки з боку сімей, які опинилися у ризику бідності. Цей новий підхід розроблено спільно з Міністерством реінтеграції та Міністерством фінансів з метою підвищення рівня підтримки найуразливіших категорій громадян в українському суспільстві.

Читайте також: