Міністерство економіки запропонувало розглянути можливість підвищення цін на алкогольні напої у зв'язку із поточним рівнем інфляції.

Згідно з пропозицією, ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби можуть піднятися на 5-13%, на виноробну продукцію (за винятком ігристих та газованих винних напоїв) – на 40-85%, а на ігристі та газовані вина – на 12%. Цей проект ухвали Кабміну перебуває на стадії публічного обговорення.

Крім цього, пропонується запровадити диференційовані мінімальні роздрібні ціни на звичайні (не ігристі) вина, вина, вермути та інші зброжені напої залежно від виду та ємності тари. Це стосується скляної тари об'ємом 0,7 літра, упаковки типу Tetra-Pak і Bag in box, металеві банки з харчового алюмінію, а також полімерні пляшки марки ПЕТФ об'ємом 1 літр.

Згідно з запропонованими урядом розцінками, мінімальні ціни на горілку можуть збільшитися на 4,7%, коньяк (бренді) три зірочки – на 6%, чотири зірочки – на 6,6%, а п'ять зірочок – на 6,4%. Аналогічні зміни торкнуться і ціни на натуральні виноградні вина у скляній тарі об'ємом 0,7 літра, пропоноване підвищення становитиме 57%. Ігристі вина у скляній тарі об'ємом 0,7 літра та 0,75 літра подорожчають на 11,9%.

В офіційному документі зазначається, що мінімальні ціни, що діють, були встановлені в 2021 році і вже не відповідають реальним витратам виробників на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв. Планується, що приведення цін до більш обґрунтованих рівнів допоможе збільшити прибутки від податків та зборів, внесених виробниками, на 300 млн. грн.

Крім фінансових вигод, уряд розраховує, що підвищення цін на алкоголь також сприяє обмеженню споживання алкогольних напоїв у суспільстві, що, у свою чергу, може призвести до скорочення випадків смертей, пов'язаних із вживанням алкоголю.

Читайте також: