Суми платежів за житлово-комунальні послуги в Україні продовжують зростати, незважаючи на мораторій на підвищення тарифів. За даними Державної служби статистики, вартість комунальних послуг зросла приблизно на 14%, порівнюючи дані за останній рік.

За інформацією Держстату, за період із серпня 2022 по серпень 2023 року практично всі комунальні послуги подорожчали. Загальна вартість ЖКГ зросла на 14,2%, і найбільше збільшення помітно у тарифі на електричну енергію, який зріс на 69,7%. Наразі українські споживачі мають заплатити 2,64 грн/кВт-год за ресурс.

Також ціни на послуги зі збирання сміття зросли на 13,8%. Решта комунальних послуг подорожчала менш ніж на 10%. Тарифи на послуги з каналізації збільшилися на 0,7%, на водопостачання – на 0,8%, на управління багатоквартирними будинками – на 2,7%, а на утримання та ремонт житла – на 7,5%.

Вартість природного газу залишилася незмінною, залишившись на рівні 7,96 грн/м³ для більшості громадян. Тарифи на опалення та гарячу воду навіть знизилися на 0,2%.

Проте слід зазначити, що взимку очікується збільшення платежів за комунальні послуги, хоч не для всіх.

Ті, у кого встановлена ​​електрична тепла підлога, електричні котли й це єдине джерело тепла, зможе відчути найбільше зростання цін. Сім'ї, що складаються із чотирьох осіб і використовують газову плиту та гаряче водопостачання, в середньому на місяць споживають близько 13,2 куб. м газу, 8 куб. м холодної води, 6,4 куб. м гарячої води, 190 кВт*год електроенергії та 1,4 Гкал тепла. Минулого року така сім'я у Києві заплатила близько 3721 грн за рік на комунальні послуги.

Менше пощастило сім'ям у невеликих населених пунктах, де дорожчатиме водопостачання. Незважаючи на мораторій на підвищення тарифів у великих містах, місцева влада у невеликих населених пунктах має можливість самостійно встановлювати тарифи. Внаслідок підвищення вартості електроенергії, матеріалів, ремонтних робіт та збільшення зарплат, комунальні послуги у цих районах також стануть дорожчими. Уряд закликає українців самостійно вживати заходів щодо підготовки своїх будинків до зими, включаючи перевірку проводки, встановлення реле напруги та стабілізаторів напруги.

В Україні існують єдині тарифи на електроенергію та газ, але вартість опалення, гарячої води та холодної води може відрізнятись не лише залежно від міста, а й від району. Чим більше місто та кількість споживачів, тим більше можливостей мати нижчі тарифи на воду, оскільки розподіл витрат, витрати на роботу насосів, зарплати працівників та матеріали легші.

Місцева влада також стикається з фінансовими труднощами через брак коштів у бюджетах для компенсації різниці між собівартістю надання послуги та фактичним тарифом.

Незважаючи на це, Міністерство енергетики запевняє, що якщо об'єкти енергетичної інфраструктури не будуть обстріляні, графіки відключень не будуть використані. Однак закликає громадян дбати про підготовку своїх будинків до зими та вживати заходів для підвищення енергоефективності.

Таким чином, українцям необхідно бути готовими до збільшення платежів за комунальні послуги, особливо у невеликих населених пунктах, та стежити за енергоефективністю своїх будинків, щоб скоротити витрати.

Читайте також:

Вас обов'язково перевірять: що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися

Пенсію можуть скоротити відразу на 50%: кого це торкнеться і чого чекати

Зарплати перераховуватимуть у два етапи: скільки ви отримуватимете