Всі досвідчені городники знають, що до осені земля на ділянці, де зростали помідори, виснажується. Тому, щоб наступний сезон порадував хорошим урожаєм на цій площі, підготовку грядок потрібно починати вже з осені, після того, як останні томати зняті з кущів.

Отже, насамперед потрібно очистити грядки від бадилля. Ще б, якщо не утилізувати бадилля вчасно і правильно, воно стане джерелом розвитку хвороб. Для запобігання поширенню всіляких захворювань уражене листя з бадиллям необхідно спалити за межами ділянки.

Знезараження грунту – ще один важливий етап обробки грунту після вирощування помідорів. Ще б пак, з часом в певних шарах грунту починають скупчуватися грибкові інфекції (фітофтороз, парша, гнили і ін.). Навіть якщо ваші рослини не проявляли жодних ознак хвороб, це не означає, що в землі не містяться патогени. Можливо, вони лише чекають відповідного моменту.

Для очищення грунту від інфекційних захворювань, як правило, використовуються фунгіциди, які можна придбати в будь-якому спеціалізованому магазині.

Підживлення грядок - ще один важливий етап відновлення грунту після збору урожаю томатів. Як відомо, після вирощування помідорів до осені земля відчуває дефіцит азоту, фосфору, калія і інших мікроелементів.

Так, в якості підкормки для збагачення ділянки азотом підійде настій коров'яку. Для його приготування знадобиться 1 кг коров'яку і відро теплої води. Суміш наполягає протягом 2–3 днів. Потім настій готовий до використання. Така кількість настою хватіт на 1 витчу землі.

Дефіцит фосфору і калія заповнюють деревною золою. Для цього у відрі води розводять 100 гр. сухої речовини, розчин наполягає пару годин. Після чого він готовий до використання.

І найголовніше, після очищення ділянки від томатних кущів на їх місце буде доречно посадити натуральні сидерати. Ці рослини нормалізують баланс грунту і дадуть йому відпочити. Коли паростки сидератов піднімуться на висоту 15–20 сантиметрів, їх необхідно скосити і перекопати разом з грунтом.

Віка

Спробуйте цей чудовий сидерат. Річ у тому, що віка робить позитивний вплив на баланс мікрофлори. А ще грунт знову стане після вики родючішої і рихлої.

Біла гірчиця

Це кращий вибір в тих випадках, коли є велика вірогідність вмісту в грунті патогенних грибків. Річ у тому, що біла гірчиця відмінно справляється з шкідливими мікроорганізмами, у тому числі і фітофторою. А ще рослина зробить землю урожайнішою для посадок наступного року.

Крім того, після томатів рекомендується посадити люпин, мишачий горошок або фацелію.

Важливо!

  • На грунті, де торік вирощувалися томати, як мінімум три-чотири роки не можна висаджувати пасльонові: баклажани, картопля, перці. Крім того, небажано висаджувати після томатів кавуни або диню.

Читайте також:

У Путіна залишилася остання надія - це шамани: чому Росія запускає саме по 33 "Шахеда"

Спробуйте один раз і ви це робитимете постійно: рецепт паштету з курячої печінки з гречкою

Путін і Шойгу лютуватимуть: росіяни раптово вдарили по своїх же морських піхотинцях. Відео