Ми маємо зіткнутися з деякими змінами в тарифах на газ для населення, і це може статися вже в травні 2024 року. Проте, справді значне підвищення вартості газу очікує на українців після закінчення війни, особливо тих, хто опалює свої будинки з використанням індивідуальних котлів.

Чому так відбувається, розповів Арсентій Блащук, президент міжгалузевої асоціації "Укртеплокомуненерго" today.ua.

На його думку, після війни неминуче підвищаться тарифи на газ для населення. Сам уряд також не заперечує, що після скасування військового стану комунальні платежі суттєво подорожчають.

Проте Нафтогаз продовжуватиме продавати газ за нижчими цінами підприємствам, які займаються виробництвом тепла (ТКЕ). Це означає, що згодом ціна на газ для населення може стати у кілька разів вищою, ніж тарифи для підприємств ТКЕ.

У такій ситуації найкраще виявляться домашні господарства, які використовують централізовану систему опалення, яку отримують підприємства ТКЕ. А тим, хто перейшов на використання індивідуальних газових котлів, доведеться платити набагато більшу ціну за газ, оскільки будуть встановлені спеціальні тарифи для населення.

"У нас руйнують центральне теплопостачання: „давайте в кожній квартирі поставимо котел". І людям не кажуть, що коли закінчиться війна, то ціна газу для населення буде в кілька разів вищою, ніж для теплопостачальних підприємств", - заявив президент "Укртеплокомуненерго".

На цей момент більшість населення та комунальні підприємства сплачують майже однакові тарифи за газ. Хоча є невелика різниця: населення вже платить 7,96 грн за кубометр, тоді як підприємства ТКЕ платять 7,4 грн. Однак після війни ця невелика різниця може стати значною.

Арсентій Блащук вважає, що мають бути встановлені дві ціни на газ – гуртова та роздрібна. Гуртова ціна призначена для теплоенергетичних підприємств, а роздрібна ціна – для населення. Роздрібна ціна завжди вища за гуртову. Це економічна модель, яка має бути запроваджена, вважає Блащук.

Читайте також:

Це треба знати: в Україні змінили правила здобуття спадщини. Важливі нюанси

Зачепить кожного пенсіонера: розпочнуться перевірки, можна залишитися без виплат. Кому загрожує

Хтось із українців може отримати 100% знижку на оплату газу. Роз'яснення