Ні для кого не секрет, що всі садівники хочуть мати у своєму саду яблуні, що витримують низькі температури, що протистоять більшості хвороб і дають великий урожай якісних плодів. Для цього після збирання врожаю необхідно доглядати яблуневі дерева.

І справді, яблуні потребують регулярного догляду протягом усього року, а не тільки в період цвітіння та плодоношення. Так, щоб дерева завжди радували багатим урожаєм, обов'язково треба приділити їм пильну увагу наприкінці сезону.

Насамперед потрібно зайнятися видаленням залишків урожаю, у тому числі і пошкоджених і підгнилих плодів, а також зламаних гілок і опалого листя.

Далі потрібно подбати про пристовбурне коло, а саме перекопати і прибрати. Так, напередодні перекопування або розпушування приберіть під деревом всю падалицю, а також гілки та листя, на яких можуть перебувати шкідливі комахи та збудники хвороб.

важливо!

  • У радіусі 15-20 см від ствола землю перекопувати не можна, дозволяється лише розпушування.

Наприкінці процедури приствольне коло, як правило, мульчують хвоєю, тирсою, деревною стружкою, а також сіном, соломою, торфом або компостом (на вибір).

В якості альтернативи можна висадити в приствольне коло сидерати (люпин, фацелію, люцерну, буркун) або декоративні культури з поверхневою кореневою системою (ромашку, календулу, чорнобривці, настурцію та ін.).

Щоб покращити таку якість ґрунту, як родючість, використовуйте органічний компост, розклавши його тонким шаром у прутовому колі – так ви не тільки підживите рослину, але й запобігте активному випаровуванню вологи.

Одного компосту, на жаль, недостатньо вам також знадобляться мінеральні або органічні добрива.

Навіть після збору яблук продовжуйте поливати дерева, що ростуть у саду, особливо, якщо йдеться про посушливий період.

Щоправда, загальна рекомендація щодо поливу яблунь говорить про те, що в кінці сезону обсяг води, що використовується для поливу, слід скоротити для того, щоб рослина уповільнила зростання нових пагонів. Інакше останні не встигнуть здеревніти і все одно вимерзнуть, а рослина при цьому витратить на них ті поживні речовини, які вона могла б спрямувати на дозрівання деревини інших гілок.

важливо!

  • Підживлення, як і полив по листку, краще проводити в ранкові години, коли активність сонця ще не така велика. В іншому випадку ви ризикуєте обпалити рослини. Якщо вода потрапить на листя, крапельки можуть сконцентрувати і пропустити через себе сонячне проміння, яке навіть при не надто високій активності може стати причиною опіків листових пластин. Увечері поливати дерева можна лише в тому випадку, якщо прогноз погоди не обіцяє різкого перепаду температури вночі (що не рідкість для серпня і особливо вересня).

Осінь - також підходящий час для того, щоб зайнятися обрізанням яблуні, в ході якої необхідно позбутися пошкоджених, хворих і гілок, що перекриваються.

Зрештою, останній крок, який не можна ігнорувати, – захист від хвороб та шкідників з використанням спеціально розроблених для цієї мети препаратів.

Читайте також:

Досить і на сік, і на повидло: що треба зробити з яблуней у серпні, щоб гілки ломилися від плодів

Яблука будуть обсипатися, не встигнувши дозріти: які рослини не можна садити поряд з яблунею

Яблуня буде ломитися від плодів: посадіть ці прості рослини поряд із деревом. Ви здивуєтеся врожаю

Яблуко від яблуні: дочка Ющенка розчулила домашніми "бджілками"