Українських громадян попереджають про підвищення цін на низку продуктів харчування в найближчому майбутньому, причому очікується, що це підвищення цін відбудеться восени. Чинники, які сприяють зростанню цін, включають необхідність зберігання продуктів харчування, зростання цін на пальне, високий попит та обмежену пропозицію.

Про це пише «rbc»

"Середня ціна на бензин та дизельне паливо зросла на 6-8 грн. Відповідно, це враховуватиметься при формуванні ціни на осінньо-зимовий період. Тому овочі можуть подорожчати в середньому на 5-10%", - каже Денис Марчук.

Очікується підвищення цін на продукти харчування:

Овочі.

За наявності хорошого врожаю та достатніх запасів зростаючі витрати на зберігання, спричинені зростанням цін на пальне, можуть призвести до підвищення цін на овочі на 5-10%.

Молоко.

Очікується, що нестабільність енергетичної системи ускладнить зберігання сировини та готових молочних продуктів, що призведе до збільшення витрат.

Яйця.

Після падіння цін влітку очікується, що з настанням холодів ціни на яйця знову зростуть. Зниження виробництва та зростання витрат на птахофабриках, ймовірно, вплинуть на ринкові ціни.

М'ясо.

Прогнозується, що ціни на м'ясо зростуть на 5-10% через витрати, пов'язані зі зберіганням.

Цукор.

Очікується, що ціни на цукор у всьому світі зростуть, частково через заборони експорту в таких країнах, як Індія. В Україні також діяла заборона на експорт цукру, термін дії якого спливав 15 вересня для задоволення внутрішнього попиту. Нові посіви цукру можуть коштувати на 2-3% дорожче.

Зростання вартості палива, енергії та зберігання є ключовим фактором зростання цін. Споживачам рекомендується враховувати ці фактори та відповідним чином планувати свої покупки, особливо щодо таких товарів, як цукор, ціни на який найближчими місяцями можуть значно зрости.

Читайте також:

Більше їх не побачите: популярна автомобільна марка припиняє випуск машин. В Україні їх любили

У нього вже зуби випали: що відомо про стан Єфремова, який відбуває термін

Без цих документів не випустять із України: змінилися правила виїзду за кордон для деяких українців