В Україні існує ймовірність того, що відсоткові ставки за кредитами можуть суттєво зрости, потенційно зростаючи в середньому на 5%. Це пов'язано з новим податком на чистий прибуток банків, що розглядає можливість запровадження Верховної Ради.

Про це пише «today»

Ідея запровадження додаткового податку на банки виникла серед законодавців після того, як банки опублікували рекордні прибутки за першу половину 2023 року, незважаючи на конфлікт, що триває. Для вирішення цієї проблеми депутати запропонували банкам розділити надприбутки, ввівши податок на чистий прибуток.

Проте очікується, що банки не візьмуть він додаткові податкові витрати. Натомість вони, швидше за все, перекладуть ці витрати на своїх клієнтів, як зазначає співзасновник монобанку Олег Гороховський.

"Депутати фінансового комітету Верховної Ради підготували текст законопроекту щодо додаткового оподаткування банків. Йдеться про ставку 5% обсягу чистого відсоткового доходу. У разі ухвалення закон набуде чинності з 1 січня 2024 року. Про це повідомила Forbes народний депутат із фінкомітету Ольга Василевська-Смаглюк та підтвердив голова комітету Данило Гетьманцев. +5% до всіх кредитів. Від душі!" – каже він.

У запропонованому Верховній Раді законопроекті пропонується запровадити податок у розмірі 5% на чистий процентний дохід, який має набути чинності з 1 січня 2024 року. Цей податок слідуватиме «іспанській» моделі, де банки оподатковуватимуться за ставкою 4,8% на чистий процентний дохід. чистий прибуток. За оцінками депутатів, цей податок може принести до держбюджету близько 10 мільярдів гривень щороку.

У відповідь цей потенційний податок банки можуть вирішити підвищити відсоткові ставки для позичальників, оскільки вони можуть значно знизити ставки за депозитами, не ризикуючи втратити вкладників. Це означає, що люди, які потребують кредитів, можуть бути змушені брати позики під вищі відсоткові ставки.

"Банки такі душки, що всі витрати звикли переводити на клієнтів. Невже це не очевидно? Не люблю банки навіть більше за народних депутатів", - саркастично додав Олег Гороховський.

Таким чином, тягар пропонованого податку на чистий прибуток банків, як очікується, буде переведений на клієнтів за рахунок більш високих процентних ставок за кредитами, що потенційно призведе до збільшення вартості запозичень на 5%.

Читайте також:

За такий зараз віддадуть будинок у селі з городом: хтось викинув на узбіччя легендарний DeLorean із "Назад у майбутнє"

Відразу готуйте другу тарілку для добавки: як приготувати соковиті та запашні котлети по-польськи

У них залишився маленький синочок: молода українська пара не змогла вижити, рятуючи собаку. Фото