В Україні 2024 року мінімальна зарплата збільшиться на 1300 грн або 19,4%, досягнувши позначки 8000 грн. Підвищення мінімалки зазначено у документі Мінфіну, розісланого до органів місцевої влади. З січня 2024 року мінімальна зарплата становитиме 7100 грн, а з липня – вже 8000 грн.

Докладніше про це інформує Обозреватель, посилаючись на економіста, експерта з питань соціальної економіки та старшого наукового співробітника Інституту демографії та соцдосліджень при НАН України Людмилу Черенько.

Повідомляється, що для наступних років також планується збільшити мінімальну зарплату. У 2025 році вона становитиме 8370 грн, а у 2026 році – 8956 грн. Це підвищення вважається за необхідне в контексті низьких зарплат, які можуть призвести до відтоку українців за кордон у пошуках роботи. Вже зараз ринку праці спостерігається дефіцит робочих рук.

Також планується збільшення мінімальної пенсії у 2024 році з 2093 грн. до 2361 грн. Максимальну пенсію буде збільшено більш ніж на 2,6 тис. грн, досягнувши 23 610 грн. Між Мінсоцом та Мінфіном у минулому часто виникали протиріччя щодо розміру пенсій та зарплат. Мінсоц намагався збільшити пенсії та зарплати, а Мінфін побоювався можливого розширення бюджету та посилався на позицію "міжнародних партнерів".

"Це ретрансляція тієї ситуації, яка є зараз, з коригуванням на рівень інфляції. Зараз уже добігає кінця процес розробки державного бюджету, і очевидно, що на перше півріччя 2024-го планують ретранслювати ту ситуацію, яка є зараз. Але вже з липня 2024 року -го припускають значно підвищення мінімальної зарплати – приблизно на 13%. І тут уже є про що говорити" , – зазначає Черенько.

Читайте також:

Цим секретом діляться не всі: що потрібно зробити у день зарплати, щоб гроші завжди водилися

Українців попередили: у яких місцях тепер вручатимуть повістки

Приватбанк пояснив, звідки береться "комісія-невидимка" під час використання картки