Якщо вірити кремлівським пропагандистам, які тільки й вміють все показувати з вигідної Кремлю сторони, то Росія посідає четверте місце у світі за обсягом золотовалютних резервів. Так, до початку спецоперації резерви Центробанку розподілялися таким чином: понад 300 млрд доларів було розміщено в іноземних цінних паперах, понад 150 млрд – у готівковій валюті та депозитах у банках за кордоном, понад 130 млрд – у золоті на території РФ, близько 30 млрд – у резервах у Міжнародному валютному фонді та у спеціальних правах запозичення. Ось тільки війна в Україні багато змінила.

Так, наприклад, Банк Росії на позачерговому засіданні ради директорів 15 серпня 2023 був змушений підвищити ключову ставку з 8,5 до 12 відсотків річних. Ще б пак, днем ​​раніше курс рубля пробив психологічно важливу позначку: один долар коштував 100 рублів.

З огляду на санкції і вже явний крах рубля в Росії доктор економічних наук Ігор Ліпсіц заявив, що до 2026 року резерви Росії закінчаться і тоді влада буде змушена відбирати кошти у населення.

За його словами, зараз Росія входить у ситуацію галопуючої інфляції – від 20 до 100 відсотків на рік, а це однозначно зруйнує бізнес у країні, оскільки в економіці "немає жодної передбачуваності". Галопуюча інфляція, яку зараз Росія починає вповзати, – це руйнація економіки.

Ігор Ліпсіц вважає, що "живих" грошей у Росії залишилося близько 7 трлн руб.

Таку думку висловив економіст в інтерв'ю Главкому.

За його словами, російський Центробанк практично не має валюти, невеликі запаси залишилися у Фонді національного добробуту.

"Є ще якісь гроші, розкидані за різними рахунками, різними державними фондами. Фонд ЖКГ, фонд кіно. Це не дуже великі гроші. Думаю, протягом наступного року їх витратить. Усі, хто аналізують ситуацію, розуміють, що на 2024-й. 25 років якісь резерви у Росії є. А до 2026-го не залишиться більше нічого", – сказав Ліпсіц.

Тоді, як він зауважив, влада Росії почне забирати кошти у населення, проте за таких умов росіяни не зможуть витрачати гроші на покупки в магазинах.

"Відповідно, не буде надходжень на кошти ПДВ, торгівлі та надходжень від акцизів, оскільки ніхто нічого не купуватиме", - пояснив він.

Читайте також:

Вона важила лише 560 грам: у Тернополі врятували молодшу новонароджену

Бій Усик – Дюбуа: коли розпочнеться поєдинок і де його можна переглянути

Новий потужний удар по Росії: що розповів Байден і чого чекати

Про це мріють у кожному селі: українець показав, як виглядає тюнінгований ЗІЛ радянських часів.