Троянда - квітка неймовірно красива, але при цьому вкрай вимоглива. Одна з найчастіших проблем, яка виникає при вирощуванні троянд, – плями на рослині. Причому вони можуть з'являтися і на стеблах, і на листі, і на квітках.

Так, основною причиною появи плям на пелюстках троянд, що нерідко викликає занепокоєння любителів цих розкішних квітів, – незвичайна реакція на стресові ситуації та будь-які пошкодження. Виражається вона у виникненні невеликих, до 5 мм у діаметрі, плям червоного кольору та округлої форми.

Зазвичай вони з'являються при пошкодженні пелюсток холодним дощем або росою, сильним вітром або комахами. Можуть також спостерігатися при старінні квітки. Найчастіше червоні крапки виникають на трояндах з пелюстками світлого забарвлення (білим, рожевим, жовтим).

Крім того, однією з причин появи на пелюстках троянд плям – грибкове захворювання під назвою сіра гнилизна. Його збудник – гриб Botrytis cinerea (Ботрітіс сірий), суперечки якого розносяться вітром, дощем, комахами. Активізації патогену сприяють:

  • висока вологість,
  • затяжні дощі,
  • перепади температури,
  • загущені або зарослі бур'янами посадки.

Найбільше від сірої гнилі страждають чайно-гібридні троянди та троянди флорибунда, причому частіше хворіють молоді чи ослаблені рослини, а також троянди зі світлими квітками.

Захворювання вражає всі частини рослини: стебла, листя, бутони та квіти. Перші ознаки – темного, майже чорного кольору плями на пагонах – можна виявити вже навесні, після того, як з кущів заберуть зимове укриття.

При настанні сприятливих умов прояви сірої гнилі спочатку виникають на бутонах: це маленькі жовті цятки, які згодом темніють і збільшуються у розмірах. Уражені бутони не розпускаються.

Пізніше сліди хвороби з'являються і на листових пластинках: спочатку це бурі плями невеликого розміру, потім вони стають більшими і охоплюють весь лист.

На пелюстках троянд захворювання проявляє себе у вигляді світлих плям, що швидко розростаються, які поступово темніють і засихають.

Читайте також:

Повинні бути в кожному будинку: які кімнатні рослини захищають від бід та заздрощів

Допоможе звичайна вівсянка: як змусити кімнатні рослини пишно цвісти та рости

Ви можете загробити свої вазони: якою водою найкраще поливати кімнатні рослини