Дитина, яку нині вважають найменшою новонародженою у світі згідно з Реєстром найменших немовлят Університету Айови, народилася, трохи не дотягнувши до 25-ого тижня вагітності, що є значно менше повноцінних 40 тижнів і важила лише 212 г - як яблуко. Лікарям знадобилось 13 місяців інтенсивного лікування, аби дитину "виходити". А от тернопільські лікарі нещодавно рятували дівчинку Ярославу - єдину та довгоочікувану дитину Оксани та Анатолія Кучеренка.

Так, завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Тернопільського перинатального центру "Мати і дитина" Неля Скубенко розповіла журналістам дивовижну історію порятунку дитини, яка народилася на 22-23 тижні вагітності з вагою 560 г.

Дана історія з'явилася на сторінці Тернопільського перинатального центру у Instagram.

Передчасно народжену дівчинку звати – Ярослава. Вона народилась в родині Оксани та Анатолія Кучеренків. Батьки 15 років мріяли про дитину, але після невдалої вагітності у молодості все ніяк не виходило, тож змушені були зробити ЕКЗ.

"Все йшло по плану, тільки в якийсь момент чомусь заболів животик і всі наслідки пішли. Думав, звісно, що буде маленька, але настільки, не міг уявити. Після цього я вийшов і просто пішов в церкву помолитися Богу, бо більш ні до кого було звернутися. Молилися, надіялися", — каже батько Анатолій Кучеренко, згадуючи момент народження Ярослави.

Подружжя дуже боялося, що втратить доньку, проте дівчинка дуже хотіла жити, а лікарі їй у цьому допомагали.

Батьки. Фото: Суспільне Тернопіль

Більше двох місяців дитина була на ШВЛ (штучній вентиляції легень) та парентеральному харчуванні. Вже на четвертий день дитина показала свою рішучість і дихала без допомоги апаратів.

Неля Скубенко, завідувач відділу інтенсивної терапії новонароджених, розповіла, що це перший випадок порятунку такої маленької пацієнтки в історії тернопільської установи.

"Ургентний кесарів розтин. Дівчинка, 560 г, 37 см, 3/4 бали. Інтубація, сурфактант, ШВЛ, НЕК, парентеральне харчування... Екстубація, невдала. Знову ШВЛ. Ще одна екстубація. Знову невдала... 18.08 - дитина дихає йдеться у повідомленні.

Через два місяці після народження дівчинка важить понад 1 кілограм 300 грамів.

"Купили вже навіть крісло, в якому перевозити дитину. Вже придивляємось до ліжечка", - каже мама дівчинки Оксана Кучеренко.

Про складний випадок лікарі наважилися розповісти лише зараз. До того ж дівчинку всю медустанову вважає своєю хрещеницею.

"Це унікальний випадок, вони потрапили до нас терміново і не було часу зволікати. Результат підтверджує - наша робота та наші дії були правильними", - сказав Віктор Овчарук, генеральний директор центру "Мати і дитина".

Читайте також:

Кримського мосту вже не буде, але з'являться автобани та європейські аеропорти: яким буде Крим після деокупації

Пастка у вигляді ящика з вином: екс-офіцер розвідки розповів про те, як міг упасти літак із Пригожиним

До полону слав "привіти" Зеленському, а в полоні почав скиглити, що йому всього 19 років: відео з російським солдатом облетіло інтернет

Хвороба може бути серйозною: Даша Квіткова розповіла про стан хворого сина