У NASA днями з'явився серйозний привід для зловтіхи. Ще б пак, 19 серпня провалилася спроба Росії розпочати самостійне освоєння Місяця - у неділю, 20 серпня, "Роскосмос" оголосив про катастрофу апарату "Луна-25". Адже попередню станцію "Луна-24" було запущено ще 1976 року Радянським Союзом. І це, до речі, вже третє фіаско Росії – дві попередні російські місії до інших космічних тіл у 1996 та 2011 роках теж були невдалими.

Так, стало відомо, що російська автоматична міжпланетна станція "Луна-25", яка вперше з часів СРСР мала долетіти до Місяця, не змогла перейти на передпосадкову орбіту і розбилася об поверхню Місяця.

Адже ще в листопаді 2018 року Росія заявляла про намір збудувати на Місяці дві обсерваторії. Передбачалося, що першим кроком до цього стане запуск апаратів Луна-25, Луна-26 та Луна-27.

"Луна-25" мала стати першою в історії станцією, яка сяде на південному полюсі Місяця 21 серпня 2023 року. Її основними завданнями називали відпрацювання м'якої посадки, дослідження внутрішньої будови та розвідка ресурсів. Планувалося, що місія триватиме рік.

Посилання:

  • Ракета "Союз 2.1б" з першою за майже 50 років вітчизняною місячною станцією "Луна-25" стартувала з космодрому Східний в Амурській області РФ о 02.11 мск 11 серпня. Перше коригування траєкторії польоту було проведено 12 серпня, а друге – 14 серпня. 16 серпня "Луна-25" вийшла на орбіту штучного супутника Місяця, а наступного дня зробила перший знімок місячної поверхні, на якій зображено кратера Зеємана на звороті супутника Землі.
  • 19 серпня "Роскосмос" заявив про виникнення "нештатної ситуації" на борту "Луни-25" під час переходу на передпосадкову орбіту, але не розкрив подробиць.
  • 20 серпня "Роскосмос" повідомив, що зв'язок з автоматичною міжпланетною станцією "Луна-25" перервався понад добу тому і місцезнаходження апарату невідоме. У відомстві вважають, що корабель "перейшов на нерозрахункову орбіту та припинив своє існування внаслідок зіткнення з поверхнею Місяця".

Зазначимо, що поки в "Роскосмосі" розбираються з причинами невдач, у світі вже глузують з росіян, чиї амбіції перевершують професіоналізм у будь-якій справі, за яку б вони не взялися.

Люди навіть утворюють меми, в яких жартують про причетність українців до підриву космічної місії.

Читайте також:

"Кохає дивувати": експерт назвав прізвище наступника Путіна

Новий удар дронами по Росії: цього разу прилетіло до відомого вокзалу, є поранені

їздитимуть на конях: у Росії почалося дике зростання цін на бензин, такого не було навіть у СРСР

Ох, ці китайці: як виглядає електромобіль, на задніх фарах якого можна грати в комп'ютерну гру