Якщо вірити статистиці Всесвітньої організації охорони здоров'я, то інфаркти та інсульти рік у рік залишаються головними причинами смерті у світі. Ще б пак, щороку вони забирають 17 мільйонів життів. При цьому, за даними ВООЗ, ця проблема здебільшого торкається країн з низьким і середнім рівнем доходу. Проте, за словами вчених, гіпертонія – це вирок. Так, лікарі вважають, що якщо дотримуватися здорового способу життя, підібрати потрібну дієту, приділити час фізичним вправам, можна забути про загрозу хвороб серця і судин. А ще в цьому допоможуть п'ять кращих трав, які мають унікальні властивості.

Так, на переконання лікарів, на шляху до здоров'я серцево-судинної системи допоможуть лікарські рослини, які при правильному та систематичному застосуванні допоможуть нормалізувати артеріальний тиск.

Валеріана

Корінь та кореневища валеріани, що містять природний транквілізатор, благотворно впливають на роботу нервової та серцево-судинної систем: заспокоюють, нормалізують сон, знімають головний біль та збільшують працездатність.

І хоч седативний ефект настає не відразу, проте виявляється досить стабільним. Невелика добова доза кореня валеріани у вигляді чаю може допомогти знизити загальний рівень стресу в організмі та нормалізувати кров'яний тиск.

Базилік

Стрес є одним з основних факторів, що сприяють гіпертензії, а базилік, багатий на вітаміни (A, C, E, K, групи B), мінерали та інші корисні речовини, допомагає заспокоїти нервову систему, усунути тривогу, повернути сон. Люди, які регулярно вживають цю траву як прянощі, настої і настоянки, рідко скаржаться на стрес.

Обкладинка

Одна з найкращих прянощів у світі покращує циркуляцію крові, знімає спазми, розширює судини, виводить зайву воду з організму. До корисних властивостей приправи входить нормалізація травлення, створення умов хорошої роботи кишечника, що також впливає загальний стан організму та зниження артеріального тиску. Людям із діабетом кориця допомагає стежити за рівнем цукру в крові.

Материнка . Рослина, яку кулінари називають не інакше як орегано, вважається однією з найважливіших для гіпертоніків. Активні компоненти (флавоноїди, таніни, терпени, еллаговая кислота, ефірні олії, вітаміни K, А і С), що входять до його складу, дозволяють застосовувати траву у вигляді самостійного засобу або в лікарських зборах. Регулярне застосування помітно знижує кров'яний тиск, перешкоджає запаленням судин. У кулінарії є альтернативою солі.

Лаванда . Аромат чарівної трави заспокоює нервову систему. Рослину використовують не тільки у вигляді ефірної олії. Хороші результати дає суха трава. Її додають у страви у вигляді прянощі. З сухого листя лаванди заварюють чай, який допоможе знизити артеріальний тиск, покращити обмін речовин, усунути безсоння. Лаванда діє як судинорозширювальне. Вона розслаблює та розширює кровоносні судини. Вчені вважають, що трава підійде у тих випадках, коли кров'яний тиск підвищується на тлі стресу та переживань.

Читайте також:

Енергетика у вашому будинку буде завжди поганою: названо 8 звичок, що притягають біди

Приносить удачу, береже від бід: чому треба тримати квіти лаванди у будинку

Терміново це викидайте: названі предмети, які притягують лихо до вашої оселі