Рівно тиждень тому Президент України Володимир Зеленський провів спеціальне засідання РНБО, де обговорювались результати перевірки "військкоматів". Саме тоді гарант заявив, що керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. І ось у четвер, 17 серпня, Володимир Зеленський підписав указ №491/2023, що ввів у дію рішення РНБО про звільнення всіх обласних військкомів.

А вже ввечері під час свого традиційного звернення до українців, Володимир Зеленський анонсував серйозні зміни у військкоматах. Ще б пак, Зеленський наголосив, що під час візиту на передову, воїни постійно розповідали йому про проблеми з комплектуванням бойових бригад, проблема яких полягає у неякісній роботі військкоматів.

"В кожній бойовій бригаді, які я відвідав цього тижня – а їх 16, – воїни говорили про проблеми з комплектуванням. Початок цих проблем – зокрема те, як працюють військкомати. Цій системі потрібна гідність. Цій системі потрібна раціональність. Цій системі потрібне вміння дати фронту саме таких людей, які можуть посилити нашу оборону", - сказав президент.

Раніше Командування Сухопутних військ ЗСУ пояснило в соцмережах українцям, що "звільнення" військкомів на практиці означає, що їх виведуть у розпорядження, тобто на них чекає служба в інших підрозділах, зокрема в бойових бригадах.

Призначати нових обласних військкомів Зеленський порекомендував за рекомендаціями командувачів оперативно-тактичних угруповань та оперативно-стратегічних угруповань військ з-поміж осіб офіцерського складу, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, за умови проходження ними перевірки Службою безпеки України.

До слова, Офісу генпрокурора, НАЗК та ДБР дали місяць, щоб вжити додаткових заходів з протидії корупції та іншим правопорушенням у військкоматах.

Нагадаємо, що перевірка діяльності та способу життя працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки розпочалася після викриття незаконного збагачення колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування Євгена Борисова.

Читайте також:

Рятується від мобілізації: мешканець Москви приїхав до Криму та почав обтиратися медузами. Відео

Дуже несподіваний поворот: українцям планують дозволити відмовлятись від мобілізації

Ігор Кондратюк розповів, чи вибачить Віталіку Козловському мільйонний борг після його мобілізації