Ніхто не заперечуватиме, що зараз у тренді – екологічність і усвідомлене споживання. Саме тому замість маринування багато ягод та фруктів заморожують.

І справді, за данимиВсесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), людині потрібно 300 г фруктів і 400 г овочів щодня. Ось тільки не завжди свіжі продукти легко знайти, особливо в холодну пору року. Тому більшість українців віддають перевагу консервованій або замороженій їжі зі зручності.

Щоправда, на відміну від консервації, у заморожених продуктів є кілька істотних переваг:

  • процес обходиться без консервантів, оскільки мікроорганізми не розмножуються за температури нижче мінус 10 градусів;
  • зберігаються всі поживні речовини, що робить їх корисними у довгостроковій перспективі, зберігається текстура та смак.

При цьому кожна господиня повинна знати, що грамотне заморожування продуктів зберігає свіжість і смак ягід і овочів, а ось при неправильному способі зберігання продукти швидко втрачають смак, а деякі взагалі приходять в непридатність.

Перед заморожуванням продукти слід ретельно очистити та одразу підготувати до вживання без необхідності миття. Теплі овочі, фрукти або зелень слід спочатку охолодити до кімнатної температури, потім покласти в холодильну камеру і потім у морозильник.

важливо!

Заморожувати овочі та фрукти потрібно у тому вигляді, в якому в майбутньому вони будуть використовуватись. Багато продуктів після розморожування стають м'якшими за свіжі. Тому спочатку почистіть та подрібніть все, що потрібно, а потім відправляйте у морозилку.

Перед заморожуванням необхідно просушити ягоди та овочі, а також порізати останні кубиками, кільцями та часточками (для супів чи рагу).

Приготуйте пакети для заморожування та дошку, яка поміститься у морозилку. Дошка знадобиться для "шокового" заморожування. Це дозволить овочам та ягодам залишатися цілими та неушкодженими. І не перетворитися на місиво.

Коли все готове , розкладіть урожай на дошці і заберіть у морозилку на п'ять годин. Після цього дістаньте і розкладіть по пакетах.

Перед тим, як відправити заготовки в морозилку, не забудьте промаркувати дату.

Встановіть температуру –18 °C. У таких умовах овочі та фрукти можуть зберігатися до 12 місяців. Краще не забивати морозилку всім і одразу, а додавати туди нові продукти невеликими порціями. Добре, якщо ви зможете виділити окремі відсіки для овочів, зелені та фруктів: заморожені продукти чудово вбирають сторонні запахи.

Кращі ягоди для заморозки: малина, полуниця, смородина, чорниця та журавлина. З них виходить ароматна випічка і корисні морси.

Овочі для заморозки: помідор, кабачок, морква, буряк, перець квасоля, цибуля.

Читайте також:

Їх можна з'їсти 5 штук поспіль: рецепт котлет з гречки та баклажанів

Такої смакоти на зиму ви ще не готували: рецепт маринованих помідорів у яблучному соку. Це щось

Ви не заспокоїтеся, поки не з'їсте всю банку: рецепт варення з кавунових скоринок по-грузинськи

Аромат-спокусник: рецепт консервованих кабачків із вишнею на зиму. Ви закохаєтеся в цю страву