Споконвіку вважалося, що найкращий час для викопування картоплі для зберігання - це перші дні вересня. Ще б пак, наші предки дотримувалися думки, що витягувати недозрілу дрібницю в серпні не хочеться, а тримати бульби в землі до жовтня небезпечно. Тепер українці орієнтуються на поради астрологів і вірять, що навіть відмінний урожай втратить лежкість, якщо прибирати його в несприятливі за місячним календарем дні.

Так, вважається, що правильно викопувати картоплю на спадаючий місяць, у третій та четвертій чверті місячного місяця. Багато хто вірить, що саме в цей час соки в рослинах перерозподіляються від листя до коріння, а будь-які шкідники та комахи стають менш активними.

Крім того, дивитися потрібно не лише на фазу нічного світила, а й на його знак зодіаку. Вважається, що до самої весни залишаться соковитими бульби, викопані виключно при місячному місяці в Тельці, Козерозі, Терезах і Рибах.

Таким чином, сприятливі дні у серпні 2023 року з урахуванням знаків зодіаку – 19-21, 27-28.

Однозначно несприятливими днями за місячним календарем вважаються 16-17 та 30-31. Це молодик і повний місяць - поганий час для будь-яких городніх робіт. У ці дати можна лише готуватися до копки, перевіряти лопати, облаштовувати місце для сушіння коренеплодів.

Щоправда, перед вибором часу викопування варто згадати й народні прикмети. А вони не рекомендують братися за лопату 28 серпня, на Успіння Пресвятої Богородиці.

Читайте також:

Від цієї закуски всі будуть у захваті: рецепт салату з помідорами, цибулею та оселедцем на зиму

Захочеться накладати ложками: рецепт єврейського салату з кабачків та баклажанів на зиму

Така закуска шикарно піде під картоплю: рецепт салату з капусти з яблуками на зиму

Захочеться облизати тарілку: рецепт салату з баклажанами, куркою та болгарським перцем