Всі українці знають, що під час воєнного стану та загальної мобілізації чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними та можуть бути мобілізовані, тому законом заборонено виїзд за кордон цим громадянам.

Щоправда, у постанові КМУ № 57 чітко прописано категорії військовозобов'язаних чоловіків, і навіть дійсних військових, яким таки дозволено залишати Україну під час військового стану та підстави, на основі яких вони можуть це зробити.

І ось днями стало відомо, що уряд дозволив перетин кордону ще одній категорії військовозобов'язаних.

Так, 11 серпня 2023 року Кабінет міністрів вніс зміни до Правил перетину державного кордону громадянами України.

Про це повідомили на "Урядовому порталі" .

Наразі українцям, у яких родич загинув або зник безвісти під час участі в антитерористичній операції (АТО), дозволили виїжджати за кордон під час дії військового стану.

"Громадяни, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, зможуть перетинати державний кордон України в період дії військового стану", - йдеться у повідомленні.

Згідно з постановою від 11 серпня 2023 р. № 693-р , призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають:

жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, баба чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також при забезпеченні національної безпеки та оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії проти України під час дії військового стану.

Читайте також:

Путіна більше не побачимо: екс-співробітник КДБ розповів, хто відправить на той світ голову Кремля. Прізвища дуже гучні

Шойгу готується до СІЗО: відомий російський командир потрапив у полон і розкрив головні військові таємниці Кремля

Путіна можна привітати: Смоленська область зібралася відокремлювати від Росії. Ось і почалося