Картопля в Україні завжди була в пошані. І навіть зараз, коли багато дачників прагнуть більше місця відвести під газони і квітники, для неї завжди знаходиться місце на городі. Але виростити бульби мало - важливо знати, коли і як правильно викопати їх.

Так, прибирати картоплю досвідчені дачники радять у теплу суху погоду за температури повітря 15 – 20 °С.

При цьому важливо не затягувати зі збиранням – якщо температура грунту буде нижчою за 7 °С, бульби втратять частину поживних речовин і гірше зберігатимуться. Осіння спека теж згубна для врожаю: картопля почне давати нові пагони та діток, а отже, сама втратить частину поживних речовин.

До речі, якщо після збирання врожаю картопля обліплена вологою землею, то відразу очищати її не можна, інакше пошкодиться шкірка і бульби потім загниють. Тому їх спочатку треба підсушити, причому не на сонці (багато дачників зсипають картоплю прямо на полі), а в тіні. І не більше 2 годин – інакше вони позеленіють, у них утворюється отруйна речовина соланін.

Щоб картопля зберігалася довго, дивіться Місячний календар із сприятливими та несприятливими днями на серпень 2923 року

Не варто копати картоплю 26, 27 та 28 серпня 2023 року.

А ось сприятливі дні для збирання картоплі у серпні 2023 року – 14-20 серпня, 25, 29 та 30 серпня 2023 року.

Це дати за місячним календарем, крім того, потрібно враховувати, коли бульба висадили і регіон посадки. Можна копати й у інші дні, крім заборонених днів посадки.

Читайте також:

Молода картопля виросте великою та солодкою: садівник розкрив секрет багатого врожаю

Сусіди вам заздрять: ось чим потрібно підгодувати картоплю, щоб вона була великою

Різке подорожчання картоплі: які зараз ціни і на що чекати