Літо - сезон овочів, у тому числі картоплі. Для того, щоб вибрати якісну картоплю в магазині, експерти радять звернути увагу на запах та зовнішній вигляд бульб.

Докладніше про те, як визначити отруєну молоду картоплю читайте у нашому матеріалі.

Хороша картопля повинна мати типовий "картопляний" запах. Якщо ви відчуваєте запахи, характерні для гниття або використання хімічних речовин, це вказує на порушення технології вирощування.

Також слід уникати покупки картоплі зеленого кольору, оскільки це може бути ознакою підказок наявності у бульбах соланіну. Соланін - токсична речовина, яка утворюється в картоплі під впливом сонячного світла та може бути небезпечною для людини. При термічній обробці соланін погано розкладається. Тому радимо уникати зелених частин картоплі та видаляти їх при чищенні.

Також рекомендується не вибирати великі бульби, оскільки вони можуть мати порожнечі та ознаки гниття. Ідеальним варіантом є бульби середнього розміру. Біологи відзначають, що бульби яскраво-жовтого кольору містять більше каротину і є кориснішими.

Зберігання також впливає якість картоплі. Неуражені фітопатогенами бульби добре зберігаються до одного місяця. Однак не рекомендується зберігати їх у поліетиленових пакетах, оскільки це може створювати осередки захворювання. Краще використовувати спеціальні ємності з кришкою, переважно керамічні. Картопля також слід осушити перед зберіганням і тримати в темному приміщенні.

Вибираючи правильну картоплю з урахуванням цих рекомендацій, ви зможете отримати свіжий та якісний овоч для приготування смачних страв.

Читайте також:

Молода картопля виросте великою та солодкою: садівник розкрив секрет багатого врожаю

Сусіди вам заздрять: ось чим потрібно підгодувати картоплю, щоб вона була великою

Різке подорожчання картоплі: які зараз ціни і на що чекати