В умовах економічних санкцій росіяни борються зі значним зниженням курсу рубля по відношенню до долара, який уперше за 16 місяців досяг майже 100 рублів за долар. Ця ситуація призвела до рекордного падіння курсу рубля та помітно вплинула на валютні надходження Росії. На тлі падіння валюти жителі Росії все частіше прагнуть вивести свої заощадження за кордон, віддаючи перевагу депозитам в іноземних банках.

Про це пише «obozrevatel»

За даними Bloomberg, в 2023 році рубль знецінився по відношенню до долара на 23%, що поставило його в трійку найнеефективніших ринків, що розвиваються, поряд з турецькою лірою і аргентинським песо. Аналітики прогнозують, що найближчим часом становище рубля навряд чи покращає.

Це ослаблення рубля можна пояснити безліччю чинників, насамперед погіршенням умов зовнішньої торгівлі Росії, що, своєю чергою, призвело до міжнародних санкцій проти країни. Виручка найбільших російських експортерів, які роблять значний внесок у валютні резерви Росії, значно знизилася в порівнянні з попереднім роком.

Ці санкції також включали обмеження на продаж Росією енергоносіїв, такі як обмеження нафтових цін, покликане обмежити можливості Кремля фінансувати свої військові зусилля. Незважаючи на те, що флагманська російська нафта марки Urals перевищила цінову межу, встановлену країнами G7, зниження експорту продовжилося.

Проте зниження курсу рубля пов'язане не лише з погіршенням торгового балансу. Експерти зазначають, що відбувся помітний відтік капіталу. Домогосподарства перевели близько 40 мільярдів доларів в іноземні банки через низькі відсоткові ставки в рублях, які не виправдали інфляційних очікувань. Крім того, кілька російських банків зіткнулися із відключенням від глобальних платіжних систем.

ЦБ РФ повідомив про зростання депозитів росіян в іноземних банках, досягнувши в червні 2023 6,4 трлн рублів (приблизно 66 млрд доларів). Аналітики прогнозують, що рубль невдовзі може досягти психологічно значущого порога 100 рублів за долар, і вони не очікують послаблення рубля найближчим часом.

Читайте також:

Хто із чоловіків може виїжджати за межі України: список професій

Формула миру, запропонована світові Україною, стане основою для припинення війни — Арсеній Пушкаренко

На це довго чекали: тепер зареєструвати машину стало набагато простіше. Що змінилося