Досвідчені садівники знають, що в будь-якому саду мешкають всілякі мікроорганізми, у тому числі і хвороботворні. При цьому для кожного виду бувають сприятливі роки, коли погодні та інші умови сприяють їхньому розвитку. Якщо весна прохолодна і волога, а літо відносно тепле і дощове, то дуже часто яблука починають гнити прямо на дереві.

За словами експертів, однією із головних причин появи гнилі є хлороз. Симптомами цього захворювання є бліде листя та поява гнилі всередині яблук.

Посилання:

  • Моніліоз, або плодова гниль яблуні, – небезпечне та поширене захворювання, що викликається особливою групою грибів, що вражають плоди та листя фруктового дерева. Збудник хвороби стійкий до сильних морозів, багатьох традиційних засобів лікування та профілактики, тому боротися з ним досить складно.

Що робити, якщо яблука почали гнити

Плоди у розпал хвороби ще зріють, тому обробляти хімікатами не можна.

Найефективніші дії цієї пори:

  • видалення з дерева всіх плодів, що мають хоч якесь пошкодження шкірки, а не тільки вже згнили;
  • збирання падалиці та передчасно опалого та засохлого листя;
  • обрізання гілочок, що всихають, якщо такі є.

Все це - осередки зараження, їх потрібно зібрати в щільний мішок для сміття, міцно зав'язати і віднести в контейнер для сміття або спалити. Чим ретельніше таке прибирання, тим вищий шанс зупинити хворобу.

Крім того, впоратися з проблемою допоможе залізний розчин – для цього знадобиться добриво з високим вмістом заліза, яке можна купити в будь-якому спеціалізованому магазині.

Для обробки яблунь при виявленні хлорозу необхідно 50 г сульфату заліза розчинити у 10 л води. Отриману суміш наносять на ґрунт і штамб плодового дерева раз на чотири дні.

Читайте також:

Яблука будуть обсипатися, не встигнувши дозріти: які рослини не можна садити поряд з яблунею

Обов'язково позбавтеся їх: ось які рослини притягують шкідників у сад і город

Не викидайте використану заварку: 5 способів застосування чаю на городі та в саду

Досить і на вино, і на консервацію: що треба посадити під виноградом для потужного врожаю