Увечері 1 серпня в інформаційному просторі з'явилася новина, що у небі над прикордонним селом Біловеж (Польща) сьогодні, 1 серпня, помітили білоруські військові гелікоптери.

Так, очевидці заявили, що білоруські військові гелікоптери Мі-24 та Мі-8 вранці у вівторок, 1 серпня, перетнули кордон у районі Біловіжжя та пролетіли три кілометри вглиб польської території. За словами людей, гелікоптери літали над дахами їхніх будинків. Після цього гелікоптери самі повернулися на територію Білорусії.

Спочатку Оперативне командування Збройних сил Польщі заявило, що вони не зафіксували порушення повітряного простору країни. Там висловили припущення, що гелікоптери при належній видимості були видні з Біловежі і могло здатися, що вони на польській стороні.

Однак пізніше на офіційному сайті міноборони Польщі з'явилося підтвердження, що порушення повітряного простору Польщі двома білоруськими гелікоптерами таки мало місце.

У Міноборони Польщі заявили, що перетин кордону стався в районі Біловежі на дуже малій висоті, що не дозволило виявити гелікоптери радіолокаційними системами. Саме тому в ранковому повідомленні Оперативне командування пологів повідомило, що польські системи радіолокації не зафіксували порушення повітряного простору Польщі.

Щоправда, за словами представника Міноборони Польщі, білоруська сторона раніше поінформувала польську сторону про навчання біля кордону.

"Після того, як командири та начальники служб представили висновки щодо аналізу ситуації, було встановлено, що сьогодні, 1 серпня 2023 року, сталося порушення повітряного простору Польщі двома білоруськими гелікоптерами, які тренувалися поблизу кордону", - сказано на сайті Міноборони Польщі.

Польське Міністерство закордонних справ уже назвало інцидент неприпустимим "елементом ескалації напруженості на кордоні" і навіть викликало білоруського посла, щоб отримати "негайне" пояснення.

У свою чергу Міноборони Польщі наказало збільшити кількість військ та техніки на кордоні.

Європейське командування НАТО поінформовано про те, що сталося.

Читайте також:

І як вам? Головний військком Дніпропетровщини розжився на $350 тисяч під час воєнного стану

Такого ще не було: глава російської Ради безпеки Патрушев публічно "наїхав" на Путіна

Путін уже готується до повстання військових та Росгвардії: що говорять у Росії