У вівторок, 25 липня, Сполучені Штати Америки оголосили про надання нового пакету військової допомоги Україні на суму 400 млн. доларів. У пакет серед іншого увійшли надсучасні мікродрони Black Hornet Nano, які на сьогоднішній день найменші та найсучасніші дрони у світі.

Під час саміту НАТО у Вільнюсі було озвучено, що в рамках допомоги Київ отримає 1000 безпілотників Black Hornet. Чи надійдуть вони всі в рамках американської допомоги однією партією чи поставки будуть розтягнуті в часі – поки що невідомо. Але сам факт того, що їхня кількість вимірюється такими цифрами, не може не тішити ЗСУ.

Ще б пак, тихі, малопомітні та легкі розвідувальні дрони Black Hornet надають таку ж інформацію, що й великі БПЛА, але при цьому їх набагато складніше виявити ворогові, оскільки вони залишаються непомітними з 50 метрів. Дрон важить разом із батареєю близько 18 грамів і поміщається у долоню.

Основне призначення цих мікродронів – супровід військ для розвідки локальної ситуації.

Відомо, що до появи в Україні мікродрони Black Hornet брали участь у війні в Афганістані, а саме в операції Herrick, яку провадила армія Великобританії. Там дрони здійснювали фото- та відеофіксацію позицій ворога. Ось тільки британська армія в Афганістані мала лише 324 такі мікродрони, а Україна їх отримає 1000 штук.

Відомо, що Black Hornet може летіти близько 2 км зі швидкістю 20 км на годину. З оснащення дрону передбачені три камери: з нижнім оглядом, з нижнім оглядом на 45 градусів та з переднім оглядом. Є моделі з тепловізором, що дозволяє працювати у темний час доби.

Посилання:

  • Black Hornet (повна назва Black Hornet Nano, у перекладі з англ. – "Чорний шершень нано") – це військовий безпілотний мікролетальний апарат, розроблений у 2013 році норвезькою фірмою Prox Dynamics, яка у 2016 році була куплена компанією Teledyne FLIR.
  • Головною особливістю безпілотника Black Hornet Nano є його розміри (приблизно 16 х 2,5 см) і потужні камери, що дозволяють оператору отримувати повноцінне фото та відео з опцією передачі зображення в режимі реального часу.

Читайте також: