У той час, як для більшості країн світу готівкові долари – це не більше, ніж просто гроші, які потрібні лише для розрахунків, в Україні до іноземної валюти своє особливе ставлення. І правда, іноземна валюта для українців давно перетворилася на інвестицію. Тож купуючи долари, люди прагнуть, аби предмет їхньої інвестиції був у належному стані, аби вони виглядали так, наче їх щойно дістали з-під друкарського верстата. На цьому підгрунті виникає багато скандалів.

Так, наприклад, один з клієнтів Приват Банку поскаржився на те, що він хоче зняти зі свого рахунку суму у 1000 доларів США, але відділення на Гната Юри у м. Київ пропонує йому старі потріпані купюри 2003 року, які потім можна буде здати виключно з 30% знижкою.

У Банку з відповіддю не забарились, пояснивши, що наразі усі долари США, випущені після 1914 року, залишаються платіжними засобами. Що ж стосується України, то банк не має права відмовляти людям приймати долари старих років випуску (1996-го або 2001-го), а також банкноти з незначними потертостями, пошкодженнями, слідами печаток або плямками фарби. З цієї причини купюри, що були надані інкасацією в банк та які в свою чергу попередньо пройшли додаткову перевірку, повертаються на видачу.

У коментарях українці підтверджують наявність в касах Приват Банку величезної кількості зношених купюр і радять заявнику кататись по відділеннях у пошуках більш пристойних купюр.

Зазначимо, що раніше готівку банки перевозили літаками. Це дозволяло банкам швидко задовольняти свої потреби в готівковій валюті. Однак, після 24 лютого 2022 року для ввезення готівки в Україну довелося розробляти "спецоперації": везти долари літаком до Польщі чи іншої країни-сусіда, а потім перевозити наземним транспортом.

Нині готівкові долари в Україну ввозить і справді не кожен банк. Разом з тим, за даними НБУ, дефіциту готівкових доларів в Україні немає. Так, на початку 2023 року обсяги імпорту доларів в Україну були вищими, ніж у 2022 році. Це ж стосується й обсягів вивезення готівкових доларових банкнот комерційними банками.

Читайте також:

У яких регіонах платять найвищі зарплати та на скільки вони виросли

Будьте готові: Приватбанк підвищує тарифи. Кого це торкнеться

ПриватБанк запустив нове меню у додатку Приват24

Чи не встигли зняти гроші? Приватбанк почне блокувати рахунки. Банкомат уже не допоможе. Що потрібно знати

ПриватБанк попередив українців щодо грошових переказів