Чергова ракетна атака росіян на мирну Одесу

Так, у ніч на 23 липня 2023 року Росія випустила на Одещині 19 ракет: 5 крилатих "Онікс", три ракети Х-22, 4 "Калібра", 5 ракет "Іскандер-К" та дві - "Іскандер-М", повідомили у Повітряних силах.

У результаті пошкодження отримали портова інфраструктура, як мінімум 6 будинків, два пам'ятники архітектури, десятки автомобілів, у багатьох будинках міста пошкоджено фасади та дахи, вибито вікна.

Станом на ранок відомо про одного загиблого. Ще 19 людей поранено, серед них 4 дітей. 11 дорослих та 3 дитини госпіталізовано.

Найжахливіше, що російська атака в ніч на 23 липня 2023 року знищила і святиню сотні тисяч віруючих – Свято-Преображенський кафедральний собор в Одесі.

За словами очевидців, руйнування колосальні, оскільки ракета потрапила до правої частини храму та пробила до мінус першого поверху. Половина собору тепер без даху, вилетіли всі вікна, ліпнина. Більше того, порушено центральні палі та фундамент храму. Була пожежа у тій частині церкви, де продаються ікони та свічки.

Окрім будівлі собору, постраждали православні святині – з-під завалів дістали Касперівську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси. Про це повідомили в Одеській міській раді.

До речі, на одному з відео чітко звучить фраза одного зі священиків: "Я вас попереджав".

Зазначимо, що рівно 13 років та 2 дні тому Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі освятив Патріарх Московський та всієї Русі Кирило.

Нагадаємо, що Кафедральний собор з'явився в Одесі у XVIII столітті 1784 року. При цьому 1936 року його вперше було зруйновано радянською владою. При цьому спочатку радянська влада розграбувала собор – винесли навіть плити мармуру та граніту, після цього розібрали його дощенту. Підтвердженням тому є той факт, що, як засвідчили сучасні розкопки, фундамент собору залишився цілим.

Перед цим під тиском зацікавлених у руйнуванні собору осіб головний архітектор міста підписав рішення про те, що собор не є архітектурною цінністю.

2000 року Спасо-Преображенський собор в Одесі було відновлено в історичному вигляді.

Читати також:

Росіяни почали бити по Україні новим типом ракет: що розповіли у Повітряних силах

Путін лютує: Франція відправить в Україну "ракети перемоги". Що відомо

У розвідці підтвердили: командира підводного човна, який запускав ракети по Україні, ліквідовано