Рішення Путіна вийти із зернової угоди та напад на Одесу викликали стурбованість щодо глобальної продовольчої безпеки. Ціни на пшеницю та кукурудзу на світовому ринку вже значно зросли. За даними Міжнародного комітету порятунку (IRC), крах зернової угоди може мати серйозні наслідки для тих, хто зіткнувся з нестачею продовольства.

Про це повідомляє «obozrevatel»

Ситуація може також вплинути на Китай, який зіштовхнувся із посухою, яка вплинула на внутрішнє виробництво. Якщо посуха продовжиться, Китаю, можливо, доведеться чинити тиск на Росію, щоб вона врегулювала ситуацію. Однак поки що неясно, чи справді Пекін стурбований власними потребами у продовольчій безпеці.

Без нової зернової угоди українське зерно, можливо, доведеться доставляти альтернативними маршрутами, наприклад, залізницею для перевезення зерна до портів Румунії та Південно-Східної Європи. Однак це створює проблеми з погляду часу та витрат.

Крім економічних наслідків, є побоювання щодо безпеки у Чорноморському регіоні. Представник Ради національної безпеки США попередив, що Росія потенційно може атакувати цивільні судна у Чорному морі та помилково звинуватити Україну.

Загалом ситуація складна та має наслідки як для глобальної продовольчої безпеки, так і для регіональної стабільності.

Читайте також:

Повна зарплата та 54 тисячі премій щомісяця: українцям пропонують роботу в Антарктиці. Що потрібно робити

Дуже потрібні чорні мішки: у Росії оголосили благодійний збір для військових

Він називався "Сейченто": як виглядав прототип легендарного "горбатого" Запорожця