В Україні продовжується військовий стан, який забороняє виїзд за кордон військовозобов'язаним чоловікам призовного віку.

І справді, починаючи з 24 лютого 2022 року в Україні діє військовий стан, за якого заборонено виїжджати чоловікам віком від 18 до 60 років за кордон.

От тільки є випадки, коли чоловіки незаконно перетинали кордон поза пунктами пропуску. Тепер кожного з них цікавить питання, чи зможе він повернутися на землю своїх предків, або все життя, що залишилося, повинен буде блукати.

Адвокат Ростислав Кравець в інтерв'ю ТСН розповів , що турбуватися з цього приводу поки що не варто. За його словами, максимальне покарання, яке може загрожувати чоловікам, які незаконно виїхали за кордон під час військового стану та мобілізаційної кампанії і не планують повертатися до кінця війни, – це адміністративний штраф.

Щоправда, є винятки. Адвокат наголосив, що якщо з моменту перетину кордону пройшло більше року – навіть таке покарання не загрожує.

Зокрема, йдеться про випадки, коли громадянин України перетнув кордон поза пунктом пропуску.

"Насправді максимально, що очікує чоловіків за перетин кордону у разі, якщо це сталося поза пунктами пропуску – це адміністративний штраф. Однак у випадку, якщо минуло більше року з моменту цієї події, то навіть адміністративного штрафу не буде. Жодної кримінальної відповідальності за це не передбачено", – розповів Ростислав Кравець.

Водночас народні обранці готують законопроект про покарання українців, які незаконно виїхали з країни під час військових дій.

Крым того, досить часто правоохоронні органи публікують інформацію про розкриття схем незаконного виїзду чоловіків за кордон, а організаторів притягають до кримінальної відповідальності. Так, хтось вдається до хитрощів, хтось намагається підробити документи чи користується послабленнями, які держава запровадила для волонтерів та певних категорій українців, які працюють над якнайшвидшим наближенням Перемоги.

Читайте також:

Зовсім старий став: Путін попросив передати вітання на той світ для російських солдатів. Що він наговорив

Після удару Кримським мостом у Путін терміново викликали лікарів, які пишуть у Мережі.

Несподіваний удар: Японія вводить повну заборону використання російських машин