Згідно з заявою Ощадбанку, за погодженням з Координаційним штабом у справах внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з 1 вересня більше не буде потрібна фізична ідентифікація соціальних виплат та пенсій для ВПО. Це рішення надійшло після критики з боку правозахисників. які вважали процес ідентифікації дискримінаційним та складним для здійснення.

Про це пише сайт «finance»

Коротші терміни ідентифікації пенсіонерів без електронного посвідчення, видачу яких припинили з початком війни, активісти вважали несправедливим. Крім того, було висловлено побоювання щодо доступності та безпеки процесу ідентифікації для осіб, які проживають за кордоном або на тимчасово окупованих територіях та в зонах бойових дій. Експерти стверджують, що поїздка до відділення банку може бути небезпечною та обтяжливою для багатьох мігрантів.

Для вирішення цих проблем та запобігання втрати виплат ВПО Координаційний штаб ВПО на чолі з віце-прем'єр-міністром Іриною Верещук ухвалив рішення про відміну вимог ідентифікації для виплат

ВПО, термін виплати яких обмежений шістьма місяцями. Для одержувачів пенсій період ідентифікації буде продовжено до 2024 року.

Ощадбанк також призупинить до 1 вересня відправлення SMS-повідомлень про фізичну ідентифікацію мігрантам. Наразі Мінсоцполітики розробляє нормативні зміни для реалізації цих коригувань, які, як очікується, будуть ухвалені найближчим часом.

Читайте також:

"Сумний добряк": як виглядав перший український тролейбус, який дивував своєю формою

Не викидайте залишки мила: ось як воно допомагає позбутися шкідників на городі