За інформацією порталу Minfin , у понеділок, 17 липня, середній курс долара в українських обмінних пунктах знизився до 36,08 грн (купівля) та 37,19 (продаж). Готівковий курс - 37,67 (купівля) та 37,39 (продаж). У той же час офіційний курс Національного банку залишається незмінним — 36,56 гривні.

Багато хто пов'язує таку стабільність з історичним рекордом за всю незалежність країни за обсягом Міжнародних резервів. При цьому деякі експерти прогнозують різкі зміни до кінця літа.

А тим часом, начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лесовий заявив, що в Україні наступного тижня (17-23 липня) на готівковому валютному ринку збережеться відносний спокій і долар коливатиметься в межах 36,7-37,7 грн/$.

"Слід зазначити, що ситуація на валютному ринку ретельно вивчається, аналізується НБУ. Регулятор, маючи певні економічні підстави, вже анонсував подальший шлях на лібералізацію валютного ринку, а це фактична відмова від регулювання ринку та поступовий перехід до плаваючого курсу валют із поверненням до інфляційного таргетування Також варто нагадати, що в липні-вересні НБУ планує зменшити облікову ставку на 1-2%", - сказав експерт.

Так, у найближчі 1,5-2 місяці на готівковому валютному ринку слід очікувати на поступове зміцнення гривні по відношенню до долара і євро аж до "об'єднання" з офіційним курсом. Лісовий зазначив, що на початок липня різниця між офіційним та готівковим курсами вже становить у середньому 0,5-1%, що є наочним свідченням стабільності та прогнозованості валютного ринку.

"Отже, у період 17-23 липня на ринку збережеться досить стабільна ситуація: готівкові курси будуть перебувати в межах 36,7-37,7 грн/$ та 40-41 грн/€", – наголосив фахівець.

Читайте також:

Соціальна допомога в Україні виплачуватиметься за новою системою. До чого готуватися

Можна одержати 16 тисяч гривень соціальної допомоги. Що потрібно знати та як оформити заявку

Видаватимуть по 9 тисяч гривень: українцям розповіли про нову допомогу