Уже ні для кого не секрет, що неймовірна спека "взяла в заручники" жителів планети Земля. Ще б пак, від сильної спеки протягом останніх тижнів страждає південь США. У Китаї температура повітря перевищує 35°C (95F), а у Північній Африці температура сягає 50°C (122F). І навіть в Антарктиді, де зараз зима, реєструються аномально високі температури.

Італійське метеорологічне товариство назвало нинішню теплову хвилю в Європі Цербером — на честь триголового чудовиська з Пекла Данте. Наступна теплова хвиля, яку очікують вже наступного тижня, Харон (на честь перевізника душ у підземний світ із грецької міфології) може принести підвищення температури вище 40 °C.

Україна в цьому сенсі не стане винятковою. Так, синоптики повідомляють, що з 17 по 23 липня в Україні буде переважно спекотна погода з денними температурами близько +30 °С, а у центральних та південних регіонах місцями і зовсім вище +33…+35 °С.

Разом з тим, на тлі спекотної погоди активізуються і грозові процеси, які супроводжуватимуться випаданням злив, а місцями не виключені такі небезпечні явища, як град та шквалисті пориви вітру.

У понеділок, 17 липня, погода очікується переважно малохмарною та без опадів. Однак увечері малорухомий холодний фронт стане причиною грозових дощів на Поліссі та на крайньому заході країни. Вітер північно-західної чверті, у західних областях змінних напрямків, 3 – 8 м/с. Температура повітря вночі становитиме +14…+19 °С, вдень +27…+32 °С; у південних та центральних областях вночі +17…+22 °С, вдень +29…+34 °С.

У вівторок, 18 липня, у західних та північних областях очікуються грозові дощі, вдень опади поширяться також на центральні регіони, Одеську та Харківську області. Місцями можливий град та шквали, 15 – 20 м/с. Вітер на Лівобережжі України південно-західний, 3 - 8 м/с, на Правобережжі північно-західний, 7 - 12 м/с. Температура повітря вночі становитиме +17…+22 °С, біля узбережжя морів до +24 °С; вдень у західних областях +25…+30 °С, на решті країни +30…+35 °С, на Одещині місцями +36…+38 °С.

У середу, 19 липня, грозові дощі пройдуть вночі у східних, центральних областях та у Приазов'ї, вдень також на заході країни. В окремих пунктах можливий град та шквали, 15 – 20 м/с. Вітер західний, північно-західний, 5 – 10 м/с. Температура повітря знизиться на 3 - 5 °С і коливатиметься вночі в межах +13 ... +18 ° С, вдень +24 ... +29 °С; у південній половині та у Приазов'ї вночі +18…+23 °С, вдень +28…+33 °С.

У четвер, 20 липня, дощі з грозами пройдуть місцями у західних областях, вдень опади можливі у центральних, місцями північних та південних регіонах. В окремих районах можливі сильні зливи і шквалисте посилення вітру до 15 – 20 м/с. Температура повітря в нічний час коливатиметься в межах +15…+20 °С, вдень +24…+29 °С, у південних областях та Криму +30…+35 °С.

Читайте також:

Путін втратив важливого генерала, який прославився у Криму. Що про нього відомо

Путін так не наважиться: Байден показав, як засмагає на громадському пляжі у сімейних трусах

Щось починається: у ГУР вже дають важливі рекомендації мешканцям Криму