Всі досвідчені дачники знають, що для того, щоб цибуля на ділянці виросла великою, щільною і стійкою до зберігання, потрібно готувати грядки з осені і регулярно підгодовувати рослину різними видами добрив.

Так, не всі знають, що перше підживлення для цибулі потрібно вносити безпосередньо перед посадкою. Перед тим, як садити цибулю, потрібно розпушити землю, видалити бур'яни і сформувати високу грядку, яка добре прогріватиметься сонцем. При цьому приблизно на 15 сантиметрів углиб потрібно покласти компост або гній.

На початку другої стадії вегетації цибулі знадобиться друге підживлення – калійними та фосфорними сполуками. Пропорція: на відро води потрібно 30 г суперфосфату та 30 г сульфату калію. Розчину вистачить на площу 4 кв. м землі. Це допоможе гарному формуванню цибулини.

Тут важливо згадати, що калій і фосфор, необхідних цибулі в середині літа, є в золі. Важливість підживлення золою перевірено багаторічним досвідом.

Користь золи для цибулі:

  • покращення структури ґрунту;
  • деревна зола знижує кислотність, тому вона особливо ефективна на сильно закислених ґрунтах;
  • цибуля краще адаптується до перепадів температури, заморозків;
  • після збирання врожаю цибуля зберігається довше;
  • настій і порошок деревної золи захищає посадки цибулі від шкідників та захворювання;
  • підживлення має повністю натуральний склад, тому в помірних кількостях вона не становить небезпеки для людини, рослин, комах, ґрунтових бактерій;
  • Деревна зола цінна тим, що отримати її можна самостійно як продукт спалювання березових та інших дров (рослини використовувати не варто).

Потрібно у літрі з водою розчинити половину склянки золи. Після чекаємо на дві години. З'єднуємо компонент із неповним відром води та підгодовуємо цибулю.

Третє підживлення потрібне для накопичення запасів на зиму, коли цибулина вже добре сформувалася. Для добрива знадобляться сполуки кальцію, наприклад, вапно, яке знижує кислотність ґрунту і створює для цибулі сприятливе середовище. Крім того, вона допомагає цибулі рости великим, щільним і стійким до зберігання. Полийте грядки теплою водою, посипте ґрунт у міжряддях вапняним порошком, а потім знову добре полийте.

Шкаралупа з яблучним оцтом

Цей варіант підживлення використовують далеко не всі, хоча він вкрай ефективний. Однак доведеться зачекати на значний час.

Спочатку потрібно зібрати достатню кількість шкаралупи, обробити її водою та висушити на сонці. Потім намагаємось подрібнити її. Відправляємо отриманий матеріал у банку, яку заливаємо яблучним оцтом.

Добриво наполягають три тижні.

Потім розпилювач вливаємо воду і додаємо по дві ложки концентрату з розрахунку на літр.

Читайте також:

Ви будете в захваті від цього смаку: рецепт борщової заправки з яблуками на зиму

У вас будуть просити рецепт цієї закуски: робимо "перлинну" мариновану цибулю

Насолода гарантована: рецепт вареників з тертою молодою картоплею, салом та цибулею