Більшість українців списує появу надмірного поту на спекотну погоду. Ось тільки найчастіше винуватцями поганого запаху від людини можуть бути порушення обміну речовин та серйозні хвороби печінки чи нирок. Крім того, існує ряд продуктів, які "фарбують" піт найнеприємнішими нотами або змушують потові залози людини працювати в посиленому режимі.

І справді, нещодавні дослідження довели, що раціон людини дуже впливає запах тіла. Ще б пак, сама по собі рідина, що виділяється потовими залозами, не пахне.

Неприємності починаються, коли на виділений потовими залозами секрет, що складається на 85% з води та на 15% з білків і жирів, накидаються підступні бактерії, що мешкають на шкірі. Вони поглинають усі корисні речовини, після чого виділяють продукти своєї життєдіяльності та вмирають – саме ці процеси супроводжуються появою задушливого запаху. Оскільки мікрофлора у людей різна, то різна інтенсивність запаху.

Отже, насамперед викликати надмірне потовиділення може алкоголь. Справа в тому, що коли печінка посилено виводить з організму токсини, утворюючи оцтову кислоту, це супроводжується посиленням пітливості. До речі, зловживання солодкою випічкою дасть такий самий ефект.

кава

Як виявилося, кофеїн як стимулює центральну нервову систему людини, а й активізує роботу потових залоз. Таким чином в навантаження до бадьорості людина отримує різкий запах поту, та ще й на додачу неприємний запах з рота.

Молоко та молочні продукти

Ці рекордсмени за вмістом кальцію можуть стати причиною посиленого виділення поту, який, до речі, віддаватиме капустою. Відмовлятися від молочних продуктів через це, звичайно, не варто, але контролювати споживання має сенс.

Ріпчаста цибуля

Надаючи стравам пікантну гіркуватість, він, на жаль, стає також причиною неприємного запаху. Вся справа в ефірних оліях, що виділяються у процесі травлення. Один із способів нейтралізації "противника" - ошпарити нарізаний продукт окропом, але тоді разом із неприємним запахом ви позбавитеся і левової частки корисних речовин.

Гострі продукти та приправи, наприклад, перець чилі

Справа в тому, що в таких продуктах міститься алкалоїд капсаїцин та інші хімічні речовини, що посилають мозку хибний сигнал про перегрівання тіла. У відповідь організм для остигання починає створювати ще більше поту. У деяких людей неприємний запах можуть викликати деякі ароматні приправи, такі як кумін, каррі та кмин.

Крім того, якщо вам супроводжує неприємний запах поту, то дослідники рекомендують замінити гарбуз – апельсинами, спаржу – селера, броколі та цвітну капусту – яблуками. Поліпшить запах тіла вживання максимальної кількості їжі у сирому вигляді.

Читайте також:

Вони є в будь-якому супермаркеті: названі продукти, які забирають 15 років вашого життя

Ви весь час робили це неправильно: які продукти насправді не потрібно мити

Буде постійно витріщати: названі продукти, які викликають постійне здуття живота

У жодному разі не вживайте це: 5 продуктів, які заборонені при підвищеному тиску