У ЗМІ часто говорять про економію води, але не кожна людина звикла обмежувати себе її споживанням. А намагатися економити воду потрібно цілий рік - так ви і на рахунках заощадите, і воду збережете.

Так, мало хто знає, але за статистикою, людині для їжі, особистої гігієни та збирання достатньо 20 л води на день, при цьому один житель України витрачає ~ 250 л на день, економні європейці ~ 150 л., а ось мешканцям східної Африки дістається ~ 5 л на день, а то й ~ 1 л.

Отже, щоб заощаджувати воду, спочатку потрібно перевірити на справність всю сантехніку в будинку. Краплення з крана - це втрата до 24 л на добу (720 л на місяць), а текти з крана - до 144 л на добу, (тобто до 4 000 л води на місяць)

Використовуйте душ замість ванни. Приймаючи душ протягом 5 хвилин, ви витрачаєте до 50 л води. А для того, щоб наповнити ванну, потрібно води більше – до 200 л. До речі, якщо встановити водозберігаючу насадку на душ, витрата може зменшитися вдвічі.

Вимикайте воду, поки чистите зуби, голитеся або намилюєте голову шампунем.

Змішувач на кухні потрібен одноважільний з аератором, який збільшує об'єм та силу струменя за рахунок повітря, та економить до 40% води.

Також можна встановити зливний бачок із двома кнопками (наприклад, на 6 л та 3 л), щоб не витрачати зайву воду, коли не потрібно нічого серйозного змивати. Якщо зливний бачок вашого унітазу не обладнаний двома режимами зливу, то уникнути втрат води допоможе простий засіб. Наповніть дволітрову пластикову пляшку водою та помістіть у бачок. Цей нехитрий "пристрій" дозволить заощадити до 20 л чистої води на день.

Коли це можливо, мийте посуд у посудомийній машині. При оптимальному завантаженні вона набагато економічніша за миття вручну. Стандартні моделі витрачають за один цикл у середньому лише 10 л води. Читайте також:

Полийте грядки з овочами водою з-під варених яєць: цей секрет вас здивує

"Можуть відмовити гальма": відомий астролог назвав небезпечні дати у липні. Тримайтеся від машини подалі

Чайна ложка та склянка: цей спосіб допоможе вашій орхідеї цвісти пишно та дуже довго