Ні для кого не секрет, що після 24 лютого 2022 року більшість українців намагаються заощаджувати при купівлі будь-яких товарів. При цьому на продуктах харчування та готовій їжі економлять найбільше жителі північних областей (80% та 85% відповідно), найменше – західних (65% та 78%). Ось тільки із зростанням цін на продукти восени, схоже, доведеться забути про слово "економія".

В Україні ціни на продукти зростуть через повернення оподаткування реалізації пального на довоєнний рівень. При цьому зростання вартості продуктів харчування насамперед позначиться на роботі аграріїв.

Такий прогноз озвучив гендиректор Української аграрної конфедерації Павло Коваль у коментарі "Знай.ua" . Ціни на пальне почали підвищувати в той період, коли почалися масові жнива, адже по всіх регіонах України стартувало збирання ранніх зернових.

Навіть попри запаси аграріїв пального не вистачить на всю кампанію. "Тому ми збиратимемо врожай вже після подорожчання", - сказав Коваль.

При цьому він додав, що українцям не варто побоюватися різкого подорожчання. Ціни зростатимуть плавно протягом липня, а вже восени. Також Коваль наголосив, що зараз спостерігаються інфляційні прояви на сільськогосподарську продукцію: овочі, ягоди, фрукти, баштанні культури.

"Буде незначне, плавне подорожчання до осені. Ніхто не очікує стрибкоподібного зростання цін, бо є запаси пального, є інші фактори, наприклад ціна на нафту, нафтопродукти на світових ринках. Сьогодні є такий незначний тренд плавного падіння, тому це також визначатиме ціни на продукти", – підсумував фахівець.

Читайте також:

Соціальна допомога в Україні виплачуватиметься за новою системою. До чого готуватися

Можна одержати 16 тисяч гривень соціальної допомоги. Що потрібно знати та як оформити заявку

Видаватимуть по 9 тисяч гривень: українцям розповіли про нову допомогу