Ні для кого не секрет, що республіка Чехія є однією з тих держав, які з першого дня російської агресії найактивніше допомагають Україні. Ще б пак, крім надання зброї, Чехія прийняла на лікування десятки українських солдатів, допомагає з ремонтом військової техніки та навчанням військовослужбовців. І зупинятись наші друзі не збираються.

Так, 6 липня президент України Володимир Зеленський відвідав із робочим візитом Чехію, де провів зустріч зі своїм чеським колегою Петром Павлом.

Зустріч із президентом Чехії Петром Павлом проходила в ніч проти 7 липня. На ній чеський лідер підтвердив, що підтримка України у війні з Росією завжди буде його метою.

"Ми хочемо, щоб Україна перемогла, щоб перемогли всі ми, щоб збереглися цінності, на яких будується наше суспільство... Можете розраховувати на нашу підтримку та допомогу й надалі", - зазначив Павло.

Під час зустрічі глави двох держав зосередили увагу на питаннях спільної безпеки та взаємодії задля посилення оборони. Обговорювалося також можливе реагування на терористичні загрози, створені Росією, зокрема на ситуацію на Запорізькій АЕС.

Після цього візиту стало відомо, що Чехія найближчим часом передасть Україні додаткові ударні гелікоптери, великокаліберні боєприпаси та допоможе у підготовці пілотів винищувачів F-16.

Про це заявив прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала на прес-конференції із президентом Володимиром Зеленським у Празі.

Також Прага допоможе Україні підготувати спеціалістів для використання винищувачів F-16 та надасть Україні симулятор для тренувань. Крім того, буде передано ще 100 000 одиниць великокаліберних боєприпасів.

"Мушу сказати, що викликає захоплення те, як мужньо Україна захищається від варварського нападу Росії, і я радий, що мужньому захисту, успішній обороні допомагають і наші постачання військової допомоги", – наголосив чеський прем'єр.

Фіала нагадав, що Чехія раніше вже відправила Україні майже 700 одиниць важкої техніки та понад чотири мільйони боєприпасів.

До речі, Україна та Чехія також підписали меморандум, який передбачає можливість спільно виробляти озброєння та боєприпаси, а також інші проекти оборонної промисловості. Такий меморандум підписали глава Мінстратегпрому Олександр Камишин та перший заступник міністра оборони Чеської Республіки Франтішек Шульц.

Читайте також:

Останні дні провів у будинку для людей похилого віку: не стало легенди футболу

Його обожнювали все: не стало актора з "Операції "И" та "Джентльменів удачі"

Траур у Кадирова: ватажка спецназу "Ахмат" більше нема. Що з ним сталося