Стало відомо, що 5 липня 2023 року у віці 82 років помер Олексій Кузнєцов, заслужений артист Росії та заслужений діяч мистецтв. Він багато років працював у Вахтангівському театрі, а популярність артисту принесла роль герцога Бекінгема у фільмі "Д'Артаньян та три мушкетери".

Про причини смерті актора та місце похорону поки не повідомлялося.

Сумну новину повідомили у прес-службі Театру імені Вахтангова, якому Олексій Глібович віддав понад 50 років свого життя.

"Більше півстоліття Олексій Глібович служив у Вахтангівському театрі. Розумний, інтелігентний, артист, що володіє тонким гумором; режисер, що вміє глибоко і докладно працювати з акторами; досвідчений педагог, що володіє бездоганним літературним смаком", - сказано в некролозі.

Олексій Глібович Кузнєцов народився 14 травня 1941 року. У 1964 році закінчив театральне училище імені Щукіна, того ж року був прийнятий до трупи театру ім. Вахтангова, де працював понад 55 років. Мав гарні вокальні дані, чудово грав на гітарі.

У кіно дебютував у 1954 році у фільмі «Атестат зрілості», всього у кінематографі зіграв понад 55 ролей. Він виконав головну роль у фільмі "Зелений вогник", зіграв Кірсанова-старшого в "Батьках і дітях", але широке коло глядачів могло запам'ятати Олексія Кузнєцова в образі герцога Бекінгема у фільмі Георгія Юнгвальд-Хількевича "Д'Артаньян і три". Юнгвальд-Хількевич так охарактеризував його роботу в цьому фільмі: «До честі Олексія Кузнєцова слід зауважити, що з нього вийшов прекрасний Бекінгем. Це один із моїх улюблених образів».

У фільмографії Олексія Глібовича понад 60 проектів, серед яких «Батьки та діти», «Змієлів», «На розі у Патріарших» та інші.

Що ж до роботи в театрі, то на сцені Олексій Кузнєцов зіграв близько п'ятдесяти найрізноманітніших ролей — це Моцарт у «Маленьких трагедіях», Труффальдіно у «Принцесі Турандот», Клеонт у постановці «Міщанин у дворянстві», Дмитро Ларін у «Євгенії Оні» та інші. Був співрежисером цілої низки спектаклів, самостійно поставив водевіль «Дві години в Парижі з одним антрактом», де й сам брав участь як актор.

З 1967 року Олексій Кузнєцов викладав у рідному Щукінському училищі, з 1995 року працював на кафедрі сценічної мови, передавав студентам уміння володіти словом. Багато займався дубляжем, записував аудіокниги», — йдеться у повідомленні на сайті Вахтангівського театру.

Читайте також:

Останні дні провів у будинку для людей похилого віку: не стало легенди футболу

Його обожнювали все: не стало актора з "Операції "И" та "Джентльменів удачі"

Траур у Кадирова: ватажка спецназу "Ахмат" більше нема. Що з ним сталося