Українських громадян попереджають про можливі проблеми з водопостачанням, пов'язані з недосконалістю тарифної політики, незважаючи на економічну необхідність підвищення цін.

Про це повідомляється на сайті "today"

Підвищення граничних цін на електроенергію для бізнесу до 7,2 тис. грн за МВт/годину вплине на роботу водоканалів у період пікового попиту. Підприємства можуть зіткнутися із заборгованостями, вимушено або вимикати електрику, або покривати витрати з власного бюджету.

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення про підвищення тарифів практично для всіх водоканалів. Українців вимагають платити за воду на третину більше. Проте Міністерство енергетики та президент України Володимир Зеленський розкритикували це рішення, внаслідок чого НКРЕКУ відмовилася від підвищення тарифів. Споживачі залишилися задоволені, проте те саме не можна сказати про працівників водоканалів.

Ярослав Рабошук, директор Аналітичного центру "Асоціація міст України", зазначив, що тарифи на електрику були підвищені, тоді як тарифи на воду залишилися незмінними. Водоканалам необхідні кошти на оплату електроенергії.

"Щоб не шкодити населенню, відключатимуть подачу електрики не для насосів, що подають воду, а для робочих приміщень водоканалів. Насос працює, вода є, а головний офіс з бухгалтерією, що виробляє відповідні прорахунки, і пульт управління - знеструмлені", - зазначив експерт.

На думку Олега Попенка, експерта з питань ЖКГ, тарифів та комунального господарства, підвищення тарифів на електроенергію вплине на роботу водоканалів, особливо в періоди пікового попиту. Він наголосив, що до тарифів НКРЕКУ необхідно додати додаткову націнку від обленерго.

"Це дуже великі, європейські ціни. Водоканали дозволяють собі профанації - заявляти про відключення води. Звичайно, на це ніхто не піде. Обмежувати подачу води теж вони не можуть. Максимум - відключення в години мінімального навантаження з 13.00 до 15.00", - зазначив експерт.

Попенко навів приклад Київтеплоенерго, яка відключає гарячу воду для мешканців столиці на все літо, пояснюючи це необхідністю проведення ремонтних робіт, хоч насправді це робиться для скорочення витрат.

"Інші водоканали можуть зупиняти подачу води під виглядом ремонту", - наголосив аналітик.

Крім того, встановлення єдиного тарифу на воду для всієї України неможливе, оскільки вартість комунальної послуги залежить від її доступності та кількості абонентів у кожному населеному пункті.

Читайте також:

Полийте грядки з овочами водою з-під варених яєць: цей секрет вас здивує

"Можуть відмовити гальма": відомий астролог назвав небезпечні дати у липні. Тримайтеся від машини подалі

Чайна ложка та склянка: цей спосіб допоможе вашій орхідеї цвісти пишно та дуже довго