Стало відомо, що 4 липня 2023 року над акваторією Авачинської затоки біля східного берега Камчатки під час планового навчального польоту зазнав аварії винищувач МіГ-31.

Про це повідомили у відділі інформаційного забезпечення Тихоокеанського флоту (ТОФ).

"Під час планового навчального польоту в Камчатському краї над акваторією Авачинської затоки зазнав аварії винищувач МіГ-31", - сказано в заяві ТОФ .

На пошуки екіпажу вирушили сили Тихоокеанського флоту. Наразі екіпаж все ще шукають. Так, жителі Петропавловська на повний хід пишуть у соцмережах про активність авіації сьогодні вночі в небі над містом. Не виключено, що літаки були підняті на пошуки винищувача, який зник з радарів.

За даними деяких рос ЗМІ, в акваторії Авачинської затоки виявлено масляну пляму, яка, ймовірно, залишилася після падіння винищувача у воду.

Минула аварія з МіГ-31 сталася у квітні у Мурманській області. Літак впав у безлюдному місці, обидва льотчики катапультувалися, їх життю та здоров'ю нічого не загрожує, говорили в Міноборони. Пізніше їх евакуював гелікоптер пошуково-рятувальної служби.

Що ж до попередньої аварії з МіГ-31 саме на Камчатці, то вона сталася у 2015 році. Очевидці тоді розповідали, що літак звалився на території полігону Кура, розташованого неподалік селища Ключі (приблизно 500 кілометрів від Петропавлівська). Обидва пілоти встигли катапультуватись - їх знайшли і на вертольотах доставили на авіабазу.

Нагадаємо, що розроблений у 1970-ті роки МіГ-31 став першим радянським бойовим літаком четвертого покоління, створеним для використання у системі ППО СРСР.

Так, двомісний надзвуковий винищувач-перехоплювач далекого радіусу дії МіГ-31 (за кодифікацією НАТО: Foxhound - "Лисся гончак") здатний одночасно вражати 6 і супроводжувати до 10 повітряних цілей. МіГ-31 може розвивати швидкість до 3 тис. км/год та швидко підніматися на висоту до 21 тис. м.

Має кілька сучасних модифікацій, у тому числі МіГ-31БМ, оснащений оновленим радаром Заслон-М. Він дозволяє виявляти повітряні цілі з відривом до 320 км і вражати їх з відривом до 280 км. Читайте також:

Повалення Путіна та протести: Гіркін розповів про розвал Росії та безпорадність Кремля

Путін уже готується виводити частину військ із українських земель: що відомо

Путін замітає сліди: почалися розправи у Генштабі. Буде урочистий похорон