Літо в розпалі, от і не дивно, що всі дачники щодня з тривогою і надією дивляться на кущі помідорів — чи добре цвітуть, чи багато плодів зав'язується, чи здорові… І всі хочуть, щоб цього року врожай був неодмінно кращий, ніж у всі попередні. Якщо знати кілька помідорних секретів, цьому можна посприяти.

Отже, щоб підвищити врожайність помідорних кущів, по-перше під час цвітіння другої та третьої квіткових кистей дуже добре обприскати рослини слабким розчином борної кислоти. Ще б пак, саме бір грає важливу роль у формуванні врожаю помідорів.

При цьому варто пам'ятати, що внесення борного підживлення зазвичай проводять не більше 2-3 разів за вегетацію.

Рецепт складу:
10 г порошку борної кислоти розвести у 10 л води. Досить обприскати 1-2 рази.

Користь від обприскування помідорів розчином борної кислоти:

  • він стимулює зростання кореневої маси;
  • активізує формування квіткових кистей та зростання в них квіткових бутонів;
  • сприяє цвітінню;
  • підвищує імунітет томатів до грибкових захворювань;
  • є лікувальним засобом та допомагає боротися зі шкідниками;
  • покращує смак та якість плодів, збільшуючи в них кількість цукру;
  • прискорює процес дозрівання плодів.

По-друге, мало хто надає цьому значення, але помідори дуже люблять рости… на своєму бадиллі. Так, якщо восени все здорове бадилля зібрати, подрібнити і закласти в грунт, то наступної весни це буде найкращим місцем для молодої помідорної розсади. А якщо ви ще під коріння розсади за порадою наших дачників ризикнете покласти по одній маленькій свіжій рибі — врожай на 50% вже забезпечений.

Ще один секрет полягає в тому, що у кущів помідорів у період плодоношення потрібно обривати листя. Це робиться для того, щоб усі сили рослина віддавала кольору та плодам. Крім того, нижнє листя, стикаючись із землею, може стати провідником інфекції.

Досвідчені дачники радять відрізати з середини (кінця) червня по 1-3 нижні листочки щотижня аж до першого суцвіття. Тоді і помідори «провітрюватимуться», і зайве навантаження з кущів знімається.

І ще дачники заявляють, що грамотне мульчування здатне підвищити врожайність кожного куща помідорів на 25-30%. Мульчувати помідори можна сіном, соломою, компостом, тирсою, газетним папером, опалим листям, скошеною травою, деревною корою, хвоєю, торфом і навіть власним листям.

Читайте також:

Помідори будуть як на картинці: досвідчений садівник розкрив свої секрети. Спробуйте так зробити

Візьміть звичайний аспірин: ось у чому секрет багатого врожаю помідорів. Збиратимете відрами

Літня насолода: салат з молодих помідорів, крабових паличок, яєць та бринзи

Вас благатимуть поділитися рецептом: готуємо закуску з лаваша з фаршем та молодими помідорами