На сьогоднішній день в Україні активно обговорюють можливість запровадження заборони на використання готівки, проте жодних конкретних рішень ще не було ухвалено.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма на прес-конференції у п'ятницю, інформує ТСН.

Чиновник зазначив, що на цьому питанні відбуваються різні спекуляції та маніпуляції у ЗМІ та в суспільстві, і насправді ситуація зовсім інша.

"Що було сказано в Лондоні [на конференції з питань відновлення України]? Було сказано, що ми аналізуємо досвід та сценарій переведення всієї економіки на cashless. Це все, що було сказано. Це ще не рішення", - сказав Шурма.

Тим не менш, ця заява спровокувала хвилю обговорень та гостру реакцію у суспільстві. Адже люди активно одержують зарплату в конвертах і не сплачують податки.

"Об'єктивно: люди не сплачують податки. Якщо ми подивимося на структуру того, як отримують наші громадяни доходи, то люди у недержавному секторі, на жаль, до 60-70% не сплачують у повному обсязі податки. Це факт. Витрати, суму офіційно сплачених зарплат, скласти пропорцію – не потрібно проводити якісь глибокі дослідження", – сказав він.

Це означає, що миттєве введення cashless неможливе. Плюс до цього, на сьогодні немає жодної держави, яка б повністю відмовилася від готівки. Одна лише Швеція виявилася максимально близька до впровадження цього механізму.

Читайте також:

Дуже непогана надбавка: кому з українців підвищать пенсії одразу на 20%

Чимало українців тепер не зможуть продати свої машини. Кого це торкнеться і в чому проблема

Підвищення пенсій у липні: скільки ви отримаєте і кого це торкнеться