Цивілізація майя назавжди зайняла важливу нішу в історії людства завдяки своїй писемності, широким математичним і астрономічним знанням, предметам мистецтва, що збереглися, архітектури. Ще б пак, у другому тисячолітті до нашої ери індіанці майя зуміли налагодити ефективну систему землеробства, створили календар, навчилися будувати обсерваторії і дороги, що навіть збереглися до наших днів, і навіть застосовувати наркоз. Більше того, цей народ умів створювати величезні піраміди, які можуть конкурувати з єгипетськими за красою. Не дивно, що вчені не втомлюються шукати щось нове про цю цивілізацію.

Стало відомо, що дослідники Національного інституту антропології та історії Мексики знайшли раніше невідоме поселення Майя під час проведення розкопок на території національного природного заповідника Баламку на півострові Юкатан. Місто було важливим регіональним центром між 250 та 1000 pp. н. е.

Відкриття було зроблено випадково під час проведення досліджень на території штату Кампече. Значна його частина досі вкрита густими чагарниками джунглів і практично не вивчалася. Дослідники використовували технологію лазерного сканування LiDAR за допомогою приладів, встановлених на літаку, для картування цього району та пошуку потенційних пам'яток давнини.

На знімках дослідники ідентифікували пагорб, оточений великими заболоченими територіями. Подальший аналіз показав, що це покинуте поселення, пов'язане з культурою майя. Археологи змогли визначити руїни багатьох будівель доіспанського періоду розвитку країни. Нове місто назвали Окомтун, що в перекладі з майя означає «кам'яна колона».

Деякі руїни нагадують 50-метрові піраміди, якими відома цивілізація майя. Археологи змогли визначити останки пірамідальних будівель, безліч кам'яних колон, кілька площ та низку інших споруд, що стоять на вулицях, що формують концентричні кола.

Читайте також:

Це просто диво: мережа зворушило відео порятунку рудого кошеня із затопленої Херсонщини.

ЗМІ розповіли, як "волонтерів", пов'язаних з адвокатом Шевчуком, випускають за кордон: багато хто там і залишився

Просто до сліз: у Києві проводили в останню путь 9-річну Віку та її маму. Їх не пускали в укриття