Сьогодні, 6 червня 2023 року стало відомо, що росіяни зруйнували Каховську дамбу. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, це може стати найбільшою технологічною катастрофою в Європі за десятиліття, адже наразі життя тисяч мирних жителів поставлено під загрозу. Ще б пак, підрив Каховської ГЕС призведе до того, що без води залишаться Дніпропетровщина, Херсонщина та Запорізька область. Крім того, це може мати негативні наслідки для Запорізької АЕС, повідомили в "Енергоатомі".

Вода у Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 см. за годину, – голова Нікопольської РВА.

Крім греблі, росіяни підірвали також турбіни та генератори Каховської ГЕС, а це збитки мінімум на мільярд доларів, не рахуючи витрат на відновлення греблі.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що руйнування греблі Каховської ГЕС росіянами лише підтверджує той факт, що їх треба вигнати з кожного куточку України. Коментар оприлюднено у соцмережах глави держави.

"Усі служби працюють. Скликав РНБО. Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору", - заявив він.

За прогнозами, критичної відмітки вода досягне приблизно об 11 годині 6 червня 2023 року.

"Вода пройшла вже половину шляху", – каже голова Херсонської облради Самойленко.

Наразі розпочалася евакуація людей з небезпечних районів - українська влада оголосила, що жителі лівого берега мають негайно покинути домівки.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняли по тривозі для організації евакуації.

Евакуюють людей з потенційних зон затоплення на провобережній частині Херсонщини — з сіл Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон, повідомило МВС України.

Укрзалізниця вже повідомила, що перший евакуаційний потяг з Херсона відправиться о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Читайте також:

"Жодних деталей": Зеленський провів найважливішу Ставку головнокомандувача. Що вже відомо

Все, чим можуть нас здивувати: Жданов розповів, чого очікувати від ракетних ударів

Путін буде в ударі: військовий експерт розповів, що відбувається у Кремлі